Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Arbetslösheten fortsätter minska

Annons

Jönköping har landets lägsta andel arbetslösa bland inrikesfödda. Dessutom minskar antalet arbetssökande bland utrikesfödda och andelen personer som gick till arbete ökade för tredje månaden i rad.

Arbetsförmedlingen skriver i ett pressmeddelande att det är den goda konjukturen som gör att arbetsgivare vill anställa fler. I oktober fick fler arbetssökande jobb jämfört med samma tid föregående år. Det var personer födda utanför Sverige som stod för ökningen.

- Länets företag har en tillväxtpotential i gruppen utrikes födda och på Arbetsförmedlingen jobbar vi ständigt med att förbättra matchningen för personer som kommer till Sverige. Ett exempel är verktyget jobskills.se, där personer redan som asylsökande kan kartlägga sin kompetens, göra och översätta cv och få vägledning i yrken, säger Tomas Cederwall, arbetsförmedlingschef i Jönköping i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

De senaste 18 månaderna har dock antalet inskrivna arbetslösa som gått till arbete minskat. Arbetsförmedlingen menar att det beror på att de arbetssökandes kompetens inte matchar arbetsmarknadens efterfrågan.

Sjunker i flera grupper

I oktober var antalet öppet arbetslösa eller sökande i program med aktivitetsstöd 6,6 procent förra året och 6,3 procent detta år. Bland utrikes födda var motsvarande siffror 24 procent respektive 22,9 procent. Även bland unga minskade antalet arbetssökande, där sjönk siffrorna med en procentenhet.

Däremot ökar antalet personer som varit arbetslösa under en längre tid. I oktober var 4 760 personer inskrivna som arbetssökande, och som varit det under minst ett år.

- En större andel arbetssökande saknar den kompetens som krävs för de lediga jobben. Arbetsförmedlingen har flera bra insatser för att rusta arbetssökande, men fler behöver också motiveras till reguljär utbildning, säger Tomas Cederwall.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy