Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Höga hastigheter i bostadsområde oroar

Boende på Sjöhultsvägen i Taberg vill ha sänkta hastigheter

Annons

Flera barnfamiljer på Sjöhultsvägen i Taberg upplever stora problem med tung trafik och höga hastigheter. De är oroliga för barnens säkerhet. Men stadsbyggnadsnämnden ser inga behov av hastighetssänkande åtgärder.Det var efter samtal med grannarna i området som Tabergsbon Johanna Henttu för två månader sedan lämnade in ett medborgarförslag om hastighetsbegränsning på Sjöhultsvägen i Taberg.

– Jag tycker att det körs alldeles för fort här. Jag har själv två barn, en på tio och ett halvt år och en på sex år, och det är flera grannar i området som har småbarn. Det känns inte som om hastigheterna hålls på gatan och därför skrev jag medborgarförslaget, berättar Johanna Henttu.

Hon berättar att hon varit i kontakt med kommunen vid flera tillfällen om detta. På vissa sträckor saknas upphöjd gångbana. Johanna Henttu har beviljats att få placera ut blomlådor på gatan, men hon upplever att hon fått många klagomål på dessa.

Annons

Föreslår fartgupp

– Fordonen har fått köra sicksack mellan blomlådorna och har varit sura för det. Det är tråkigt att man irriterat sig på detta, men det handlar om säkerheten för barnen, säger Johanna Henttu.

Annons

Vintertid står blomlådorna inte ute på vägen, men då är problemet inte heller lika stort då barnen inte är ute lika mycket vintertid.

– Mina barn går på Tabergsskolan och har ingen skolskjuts och då rör de ju sig mycket på gångvägen. Jag gillar inte trafikklimatet, säger Johanna Henttu, som i medborgarförslaget vill att huvudleden på vägen tas bort så att högerregeln gäller.

Hon föreslår även ha fler hastighetsskyltar, fartgupp av något slag, digital hastighetsskylt och fartkamera.

Har gjort mätning

Under torsdagen tog stadsbyggnadsnämnden ta upp ärendet och gick på stadsbyggnadskontorets förslag till beslu. Stadsbyggnadsnämnden vill att kommunen inte gör några åtgärder på vägen och hänvisar till en trafikmätning från maj 2014 som gjordes på Sjöhultsvägen söder om Granvägen.

Mätningen genomfördes en vardag och resultatet visade att 490 personbilar som körde där hade en medelhastighet på 40,9 kilometer i timmen. 28 lastbilar höll en medelhastighet på 38,2 kilometer i timmen.

Stadsbyggnadskontoret anser att sikten på gatan är god och att det inte finns några större besöksmål i området, så behovet att korsa gatan är litet. Med hänvisning till antalet fordon och hastigheter på Sjöhultsvägen så tycker stadsbyggnadskontoret inte att det finns skäl för några av de åtgärder som Johanna Henttu föreslår.

Annons

–Det är 40 kilometer i timmen som gäller på den här vägen och det håller de flesta enligt vår mätning. Vi gjorde en mätning i samband med hastighetsöversynen i kommunen och det har inte hänt något med hastigheten sedan dess. Det har inte tillkommit några nya områden eller blivit mer trafik i området och därför behövs ingen ny hastighetsmätning, säger trafikingenjör Johnny Hjelmrin, som inte tycker att pengar för hastighetssänkande åtgärder behöver läggas på den aktuella gatan.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy