Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

4000 bostäder - vid A6 golfbana

Annons

Vätterhem och Tosito har gemensamt skickat in en intresseanmälan till kommunen om att få bygga de cirka 3 000-4 000 bostäderna som planeras runt golfbanan på A6-området. De är beredda att betala 2 500-3 500 kronor per kvadratmeter för marken.

Vätterhem och Tosito har som mål att producera minst 500 nya bostäder varje år i Jönköping och för detta behöver de förvärva mark och jobba långsiktigt med många bollar i luften.

– Vi gjorde vårt första projekt ihop med Vätterhem i arbetet med Strandängen och vi har hittat en bra kemi och ett bra samarbetsklimat här. Därför vill vi nu göra detta projekt ihop, berättar Tommy Fritz på Tosito.

– Vi behöver en uppsjö av idéer hela tiden för att få en jämn bostadsproduktion. A6-området känns som ett otroligt bra bostadsläge, centralt och med fin utsikt, säger Thorbjörn Hammerth, vd för Vätterhem.

Området runt golfbanan på A6-området är ett av områdena som de gärna skulle vilja bygga bostäder på. De tror att det kan bli ett unikt koncept om det utformas på rätt sätt och att det på sikt kan stärka befolkningsutvecklingen i kommunen.

Annons

Annons

Byggherrarna vill att det ska ske en stark samverkan med kommunens tekniska kontor, A6 golfklubb och stadsbyggnadskontoret för att utveckla den nya citynära stadsdelen som ska byggas runt 18-hålsbanan.

– Vi har inga färdiga skisser eller förslag utan vill ha en dialog med de berörda parterna här så vi kan göra något bra ihop. Det är ett komplex projekt och jag tror alla parter kan bidra med sin del för att göra det bra, säger Tommy Fritz

Vill köpa marken

Vätterhem och Tositos idé är att köpa marken av kommunen och därmed bidra till finansieringen av delar av infrastrukturen i stadsdelen. På grund av raviner, höjder och berg krävs noggranna markundersökningar och även omfattande infrastruktursatsningar för ett nytt vatten- och avloppsnät, fjärrvärme, nedgrävning av elledningar, tillfarter och liknande, något som kräver en volym för att finansiera åtagandena, skriver byggherrarna.

”Hela området har diskuteras i omgångar och det finns flera aktörer som tagit fram olika lösningar för hur området kan omgestaltas. Vi har en annorlunda linje som baseras på att vi i stark samverkan med tekniska kontoret, stadsbyggnadskontoret, A6 golfklubb och oss själva genomför en noggrann behovsanalys innan vi utformar några förslag”, skriver fastighetsägarna till kommunen, och understryker att de respekterar att det är kommunens mark.

De tror att de kan bidra med att bygga effektiva bostäder som gynnar Jönköping och bostadsbehovet. De tror att det kan bli plats för 10 000 invånare. Förutom bostäder finns förhoppningar om att bygga förskolor, verksamheter, service och butiker på den cirka 100 hektar stora ytan. Läget beskriver Vätterhem och Tosito som unikt.

Annons

Annons

Vill ha samtal 2018

Fastighetsägarna förklarar att de har resurser att även bygga i sämre tider och kan anpassa byggnationen till bostadsrätter, studentlägenheter, ungdomsbostäder och moderna hyresrätter och de är öppna för det behov som finns.

De är även beredda att delta i utvecklingen av områdets rekreation och finansiera löparslingor, cykelslingor och utomhusgym. Byggherrarna är beredda att inleda samtal under nästa år och de hoppas få besked från kommunen senast 31 mars för att kunna hålla planeringen.

Vätterhem och Tosito bedömer att de kan bygga cirka 3 000-4 000 bostäder runt golfbanan på A6-området.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy