Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

”Bygg bostäder på ED-området"

Annons

Erik Dahlbergsområdet, vid infarten till Jönköping, är ett ypperligt bostadsläge. Det menar Vätterhem och Tosito, som har skickat in en gemensam intresseanmälan om att få utveckla området.

Vätterhem och Tosito har gemensamt tittat på framtida projekt i Jönköping och har fastnat för Erik Dahlbergs-området, som de tycker är ett område som har potential att utvecklas. De beskriver det som ett intressant bostadsläge i framtiden oavsett konjunkturläge. Därför har de skickat iväg en intresseanmälan till kommunen om att få köpa delar av marken för att bygga bostäder.

De tror att det ska kunna gå att bygga 200-600 bostäder där beroende på tillgång på mark. Fokus ligger på bostäder och de har inga ambitioner att bygga gymnasieskolan eller eventuella arbetsplatser för kommunen. Däremot kan de tänka sig att bidra till finansieringen av en ny gymnasieskola, som de menar är i behov av en omfattande renovering.

Annons

Vill ha ett samarbete

– Erik Dahlbergsområdet är en spännande markyta som vi tycker behöver ett lyft. Det skulle kunna gå att skapa en fin port in till Jönköping. Läget är fint och infarten till stan är inte utnyttjad till det bästa i dag. Det borde också finnas bättre förutsättningar för skolan, säger Tommy Fritz på Tosito, som menar att skolan är bra och populär med bra verksamhet, men att den borde få bättre fysiska möjligheter att kunna bli modern även lokalmässigt.

Annons

Tosito och Vätterhem vill utveckla området i stark samverkan med kommunens tekniska kontor och gymnasieskolan och målet är ny gymnasieskola, arbetsplatser och bostäder med kompletterande service.

Hela området har diskuterats i omgångar och det finns flera aktörer som har tagit fram olika lösningar för hur området kan omgestaltas. Vätterhem och Tositos linje är dock att det hela ska bygga på ett samarbete mellan berörda parter, och de har därför inte ritat några skisser.

– Vi vill ha en dialog först och är mycket öppna med hur vi tänker oss området. Det här är ett projekt som sträcker sig ett antal år framåt i tiden, säger Tommy Fritz.

Kan gynna Jönköping

De respekterar att det är kommunens mark och tror att de kan bidra med att bygga effektiva bostäder som gynnar Jönköping och det aktuella bostadsbehovet. De anser sig ha resurser att även bygga i sämre tider och kan anpassa vad de bygger till bostadsrätter, studentlägenheter, ungdomsbostäder och moderna hyresrätter.

Bostadsutformningen anses vara speciell med tanke på närheten till järnvägen och trafiksituationen. Byggherrarna är beredda att betala 3 000-4 000 kronor per kvadratmeter för marken och de hoppas kunna inleda samtal med kommunen under nästa år. För att klara sin egen planering hoppas de att få svar från kommunen senast 31 mars om de tycker att det hela verkar intressant.

Vätterhem och Tosito vill utveckla området vid Erik Dahlbergsgymnasiet så att det blir en finare infart till Jönköping.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy