Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

400 bostäder på bortglömt område

Annons

Tosito och Vätterhem vill i ett gemensamt projekt bygga 400 nya bostäder på Liljeholmen i Jönköping.

– Det är en bortglömd del av Jönköping och här ser vi en lucka där vi kan bygga bostäder, säger Thorbjörn Hammerth, vd för Vätterhem.

Tosito och Vätterhem har lämnat in en intresseanmälan till kommunen om att få köpa mark som ligger mellan Sjön och Elmia med syfte att bygga nya bostäder.

– Vi ser en win-win situation här för kommunen då det kan bli spännande lägenheter. Sedan får vi förstås beakta vad grannarna säger. Vi tänker oss en blandning av bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter. Vi vill jobba på bred front och vi kan korrigera oss när det gäller storleken beroende på hur det svänger på bostadsmarknaden, berättar Tommy Fritz på Tosito.

Annons

”Måste vara försiktiga”

Byggherrarna är även beredda att bygga studentlägenheter och ungdomsbostäder om behovet finns.

– Vi ser en möjlighet att förädla den här delen av staden så den knyter an mot stadskärnan. Vi är medvetna om att vi måste vara försiktiga och gå varsamt fram, men här finns en jättepotential att utveckla ett område som ligger lite på baksidan av staden, säger Thorbjörn Hammerth.

Annons

Liljeholmen tros ha potential oavsett konjunkturläge. Området har förändrats och flera byggprojekt har tillkommit i grannkvarteret efter idéskissen från 2014. Det finns även planer på andra bostadsprojekt i Rosenlund. Området beskrivs som svagt exploaterat med fin Vätterutsikt.

Byggherrarna har en idéskiss för området, men ser gärna samverkan med tekniska kontoret och stadsbyggnadskontoret. Bostadssatsningen tros kunna ge staden en ny stadssiluett.

Samtal nästa år

Byggherrarna är beredda att betala 3 500-4 500 kronor per kvadratmeter för marken och ambitionen är endast att bygga bostäder om inte kommunen har andra önskemål. De hoppas kunna inleda samtal med kommunen under nästa år och hoppas kunna få besked från kommunen hur de ställer sig till planerna senast 31 mars.

– Det kan ta fem år innan planerna kan bli verklighet, men det känns viktigt att hela tiden titta på vilken mark som finns tillgänglig då vi har som mål att bygga ett stort antal bostäder årligen. Det finns inte så mycket mark i kommunen och vi håller på och då måste vi visa vårt intresse. Vi uppvaktar även privata markägare, berättar Thorbjörn Hammerth.

Annons

Tosito och Vätterhem vill gemensamt utveckla Liljeholmen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy