Annons

Annons

Annons

Han är Årets Smålänning

Idag korade P4 Jönköping Årets Smålänning. I år blev det en man som varit på löpsedlarna sedan han 2011 kidnappades av al-Qaida i Mali. Efter nästan sex år i fångenskap släpptes han i somras fri.

Årets Smålänning heter Johan Gustafsson, från Värnamo.

Johan Gustafsson har utsetts till Årets smålänning

25 november kidnappas Gustafsson på ett kafé i Timbuktu i Mali. Ytterligare två personer - en nederländare och en sydafrikan - togs också till fånga. En tysk medborgare gör motstånd och sköts till döds. Al Qaidas nordafrikanska gren Aqim på sig ansvaret för kidnappningarna.

Annons

Annons

I närmare sex år var han tillfångatagen, endast få videoklipp släpptes där det bekräftades att han var vid liv.

I juni i år släpptes Gustafsson och kunde förenas med sin familj i Värnamo. Och vid klockan elva i dag avslöjade P4 Jönköping i direktsändning att han utsetts till Årets Smålänning 2017.

Så här låter juryns motivering:

Genom sitt mod, sin uthållighet, sin klokhet och beslutsamhet har Johan Gustafsson visat att man kan behålla sin värdighet, och friheten i sin själ, trots år av underkastelse och fångenskap. Han har visat världen att det finns hopp också där hopplösheten råder och att en smålänning finner på råd också i de svåraste situationer. Efter de nästan sex åren som kidnappad har Johan Gustafsson dessutom generöst delat med sig av sin historia och visat sin tacksamhet inte bara mot dem som har brytt sig om honom under fångenskapen utan också alla som stöttat hans familj under dessa år. Därför tilldelas Johan Gustafsson utmärkelsen Årets Smålänning 2017.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan