Annons

Annons

Annons

Provocerad av stjärnans finger

Text: 

Ett långfinger från superstjärnan Zara Larsson. Det sänder dubbla budskap och det upprör Carl Cunningham, (KD).

– Säger vi att det är okej eller vad säger vi? säger Cunningham till Jnytt.

Bilden på Zara Larsson sänder dubbla budskap till våra unga i samhället, menar Carl Cunningham, (KD). OBS: Bilden är ett montage.

Just nu pågår utställningen "We Have a Dream" på Jönköpings Läns Museum. På väggen till muséet hänger en stor plansch med artisten Zara Larsson.

Larsson pekar med sitt långfinger mot kameran, och alla de som ser bilden.

Det är något som gjorde att Carl Cunningham (KD), 1:e vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden Jönköping skrev ett debattinlägg.

Ett långfinger från Zara Larsson, är det så farligt?

Annons

– För mig personligen är det inte så farligt. Det jag känner och försöker beskriva är när vi skickar dubbla signaler till våra unga. Utställningen säger jag inget om. Zara Larsson själv säger jag inte heller något om för hon fyller en stor funktion i debatten, säger Cunningham till Jnytt.

Annons

Han trodde inte att det skulle bli en sådan diskussion kring hans debattinlägg.

– Det var lite oväntat, jag bara slängde ihop lite tankar. Värderingar berör, man har åsikter, så det är kanske inte så överraskande egentligen.

Carl Cunningham säger till Jnytt att han först och främst skrev debattinlägget utifrån sin roll som förste vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

På skolgårdar och i idrottsföreningar jobbar personal och tränare hårt med barn och ungdomars värderingar, menar Cunningham, något som han tycker gör att långfingret från en superstjärna sänder dubbla signaler.

– Det jobbas ständigt med de här värderingarna men så plötsligt dyker det upp en bild i stans finrum. Säger vi att det är okej eller vad säger vi? Det blir lite oschysst. Här lägger vi jättemycket vikt vid beteende och att barnen ska uppträda schysst och till exempel inte peka finger. Men så plötsligt får Zara Larsson göra det och hon är ju kändis, det är bara en liten tankemarkering. Är det okej? frågar sig Carl Cunningham.

Han säger att han tycker att Zara Larsson är viktig för debatten och att hon fyller en stor funktion, inte minst efter höstens metoo-kampanj.

– Jag tycker att Zara Larsson och handbollsspelaren, Linnea Claesson, har stora funktioner att fylla. Jag tycker de är coola. Det är just det att jag inte tycker att vi blir tydliga jag reagerar på.

Annons

Annons

Ska inte konsten få retas och uppröra?

– Jo. Det ska den absolut få göra. Men då ska man också få välja det. Det går inte att värja sig, det är så centralt, säger Cunningham som har talat med företrädare för Jönköpings Läns Museum.

Vad har du fått för respons från Museet?

– Jag har haft bra dialog med dem, de sa att de ville vända sig till gymnasieungdomar och då förstår jag varför de valde just den bilden. Men det finns väldigt många andra bra bilder i utställningen, säger han.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan