Annons

Annons

Annons

Ska Habo slås ihop med Jönköping

Bör det bildas en stor kommun genom att slå ihop Jönköping, Mullsjö och Habo kommuner? Förslaget kommer från tankesmedjan Intelligence Watch som kan tänka sig att slå ihop de 13 kommunerna till i Jönköpings län till 6.

Om mindre kommuner skulle slås ihop till större så skulle det bli billigare för skattebetalarna, en mängd administration skulle försvinna och medborgarna få mer service för pengarna.

Annons

Det menar tankesmedjan Intelligence Watch som presenterat en rapport där det föreslås att landets 77 kommuner i södra Sverige ska bli 44. I Jönköpings kommun skulle de 13 kommunerna bli 6.

Annons

Måste välja nya namn

Här föreslås Jönköpings kommun få ett invånarantal på 155 000 genom att slås ihop med Habo och Mullsjö. Gislaved föreslås slås ihop med Gnosjö och Värnamo med Vaggeryd. De fem höglandskommunerna skulle bli två kommuner. Sävsjö och Vetlanda skulle bli en medan Nässjö, Eksjö och Aneby skulle slås ihop. Däremot skulle Tranås fortsatt vara självständigt då man även valt att stå utanför Höglandsförbundet.

Anders Olshov, ekonom på tankesmedjan säger till SVT Nyheter att tiden verkar för att vi i framtiden kommer att få se större kommuner. Redan i dag finns det samarbeten mellan många kommuner bland annat när det gäller räddningstjänst och renhållning. Men innan det skulle bli aktuellt med kommunsammanslagningar så måste alla politiker vara överens och kunna enas om namn på de nya kommunerna.

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan