Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fritt lämna in vapen utan straffrisk

Annons

Just nu råder tillfällig vapenamnesti i Sverige, det betyder att man kan lämna in vapen man inte har tillstånd för utan att riskera straff.

Från 1 februari råder tillfällig vapenamnesti i Sverige. Amnestin gäller fram till 30 april.

I Jönköping kan man lämna in vapen vid polisstationen på Vallgatan i centrala Jönköping.

Vapenamnesti innebär att man kan lämna in vapen eller ammunition till polisen helt anonymt och utan risk för att straffas för innehavet.

Syftet med vapenamnestin är att minska förekomsten av illegala vapen i samhället, polisen skriver också på sin hemsida att det är viktigt att man kontrollerar så att vapnet är oladdat.

Annons

Annons

Amnestin gäller inte sprängmedel eller andra explosiva ämnen, detta eftersom polisen inte kan ta emot dessa av säkerhetsskäl. Amnestin gäller heller inte för knivar eller andra farliga föremål. Däremot omfattar amnestin exempelvis ljuddämpare och pipor.

Alla vapen som lämnas in kommer att kontrolleras i polisens vapenregister för att se om det finns någon registrerad ägare till vapnet i fråga.

Om det visar sig att ett inlämnat vapen har använts vid någon form av brott kommer polisen att utreda det då. Ansvarsfriheten gäller bara för det olagliga vapeninnehavet.

Här svarar på polisen på några frågor gällande amnestin.

Bilden är från en pressträff i januari då polisen i Stockholm visade upp vapen inlämnade under amnesti.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy