Annons

Annons

Annons

Jönköping landsbygd väster

Medaljsuccé direkt på SM-festen

Text: 

Det stora hemmahoppet var sjuk och missade tävlingen. Trots det blev det en lokal medaljör på den första dagen av junior-SM. Leo Johansson från Skillingaryd knep nämligen ett brons på masstarten över 20 kilometer.

– Det var tufft i dag, så jag är nöjd, säger han.

I pågående OS i Pyeongchang skördar de svenska längdskidåkarna stora framgångar. Men det är inte bara i Sydkorea som det tävlas i skidspåren just nu. På onsdagen drog nämligen junior-SM i gång med masstartslopp i klassisk stil för både damer och herrar.

Annons

Annons

Eric Rosjö, som tävlar för arrangörsklubben IF Hallby, kom inte till start på masstarten i H19-H20-klassen eftersom han är sjuk. Därför fick det lokala hoppet främst ställas till Leo Johansson från Skillingaryd – och han motsvarade förväntningarna.

”Kastade några blickar”

18-åringen korsade mållinjen på tiden 52:02.3 och var slagen med en knappt minut av segrande Fredrik Andersson från Sollefteå. Å andra sidan hade han god marginal ner till åkarna som hamnade närmast utanför medaljplatserna.

– Det var tufft i dag. Jag kände att jag inte riktigt hade krafterna att gå med Fredrik och Jacob (Nystedt, tvåan). Jag fokuserade inte för mycket framåt men tittade inte heller för mycket bakåt, jag kastade bara några blickar för att se att de inte knappade in, säger Leo Johansson, som är belåten med tredjeplatsen.

– Jag är lite sliten efter JVM, så jag är nöjd.

Kände av stödet

För Johansson innebär SM-tävlingarna i Jönköping att han nästan tävlar på hemmaplan, och han kände av stödet utmed spåret.

– Ja, det gjorde jag. Det är väldigt roligt att många kommer och tittar, och det är kul att tävla på hemmaplan i en så här stor tävling. Jag har en del nytta av att känna igen terrängen, men den här banan har jag inte kört jättemycket, säger Johansson, som även berömmer arrangemanget:

– De har fått till det kanonbra.

Annons

Junior-SM pågår till och med söndag. På torsdagen är det sprinttävlingar på programmet.

– Det är inte min starka sida, målet där blir att gå vidare från prologen. Däremot går jag för medalj på lördag (10 km med individuell start), säger Leo Johansson.

Se alla resultat från junior-SM!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan