Annons

Annons

Annons

Så vill de minska köerna till 1177

Text: 

Kristdemokraterna lanserade under måndagen vallöftet att de vill korta köerna till 1177. Målet är att utveckla samarbetet med jourcentralerna, göra det möjligt för ytterligare en enhet för 1177 och erbjuda sjuksköterskor som jobbar på 1177 kombinationstjänster på vårdcentral.

Mia Frisk (KD) vill få bort de långa väntetiderna hos 1177.

Otåliga patienter upplever i dag att det är så långa köer till 1177 att de i stället ringer till SOS Alarm. Det innebär att ambulanser skickas på onödiga larm, något som Sveriges Radio Jönköping var först att rapportera om.

Annons

Annons

Kristdemokraterna har diskuterat problemet länge och ett av deras vallöften är just att minska köerna till 1177.

”Skapar oro”

– På kvällar och helger är det problem att komma fram till 1177 för att få råd om vård så att man vet om det är något man kan sköta själv hemifrån eller om man behöver kontakta vårdcentral eller jourcentral. Om inte den här ingången fungerar skapar det oro och en del patienter åker in till akuten i stället, säger regionrådet Mia Frisk (KD).

Hon tycker att det är bedrövligt att det är så långa köer till 1177. Ett skäl till att köerna är långa beror på att det finns vakanser som inte fyllts.

– Först och främst handlar det om att fylla vakanserna som finns och sedan får vi se hur behovet ser ut på kvällar och helger. Vi vill titta på om det behövs en enhet till för 1177 i Jönköping eller om det räcker med den som finns i Nässjö, säger Mia Frisk.

Kombinera två jobb

Hon menar också att det är tufft för den som sitter med telefonrådgivning och öppnar därför upp för möjligheten att kombinera jobbet med jobb på en vårdcentral.

– Det är viktigt att den som jobbar med telefonrådgivningen är erfaren och har en gedigen kunskap och det här är ett sätt att kunna upprätthålla detta. Det måste också vara enkelt att ta sig fram till en jourcentral. I dag måste du ringa via 1177 för att bli kopplad till jourcentral. Om man då inte kommer fram åker man till akuten i stället, säger Mia Frisk.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan