Annons

Annons

Annons

Lockebo

Kommunen sålde efter miljonfiaskot

Text: 

Biogasproduktionen har gått med över 200 miljoner i förlust. Nu har kommunstyrelsen fattat beslut om att sälja verksamheten för nio miljoner kronor till ett schweiziskt bolag.

– Det är positivt att de vill investera och bidra till en bättre miljö, säger Ann-Marie Nilsson (C), ordförande i kommunstyrelsen.

Ann-Marie Nilsson (C), ordförande i kommunstyrelsen.

På onsdagen fattade politikerna i kommunstyrelsen beslut om att Hitachi Zosen Inova AG ska få ta över biogasproduktionen. Det schweiziska bolaget köper Jönköping Energi Biogas, dotterbolag till Jönköping Energi, för nio miljoner kronor.

Annons

Dessutom behöver bolaget investera i en ny anläggning för mellan 150-200 miljoner kronor eftersom den nuvarande vid Torsvik inte anses hålla måttet längre. En ny anläggning är planerad intill avfallsanläggningen Miljön mellan Barnarp och Tenhult.

Politikerna var dock inte eniga. Miljöpartiet är motståndare till försäljningen, Liberalerna avstod från att rösta och Sverigedemokraterna begärde återremiss.

Annons

”Inga enkla beslut”

– Vi har olika uppfattningar, så det var inga enkla beslut. Det beror nog på hur man ser på den klimatutmaning som finns och den omställning i transportsektorn som finns att göra. Vi får se till att det finns förutsättningar för omställningar. Vi behöver flera alternativ, och biogas är ett av dem, säger Ann-Marie Nilsson.

– Jag tycker att det är jättekul att en stor aktör är beredd att investera i Jönköping och att vi får något tillbaka när vi säljer. De får ett antal långsiktiga avtal och vi förbinder oss att leverera vårt matavfall till dem. Det gör att matavfallet tas omhand och bidrar till en bättre miljö. Det är jättepositivt att vi inte behöver transportera bort avfallet.

Kommunens biogasanläggning har gått med över 200 miljoner i förlust, men Ann-Marie Nilsson anser inte att det var en felsatsning.

Ska öka efterfrågan

– Nej, jag tycker inte att det var det. Det finns mycket som pekar på att det var ett bra alternativ och vi får även nytta av det i form av gödsel. Det är jätteviktigt att vi tar oss uppåt i avfallstrappan och använder det som blir över på ett klokt sätt. Vi har inte varit ensamma om att ha stora ekonomiska problem och det är viktigt med goda spelregler och goda förutsättningar, säger hon.

Annons

Kommunstyrelsen beslutade även att kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län ska arbeta för att öka efterfrågan på biogas.

De slutgiltiga besluten i de här båda ärendena fattas vid kommunfullmäktiges sammanträde 22 mars. Det är först efter då som vi vet om affären verkligen går i lås.

Debatt: ”Avvecklingen av biogasbolaget är ett fulspel”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan