Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköping får miljonbelopp

Arbetsförmedlingen delar ut totalt 500 miljoner kronor, av dessa går sex miljoner till Jönköpings kommun.

Annons

På regeringens uppdrag fördelar nu Arbetsförmedlingen totalt 500 miljoner kronor till kommuner och landsting som tagit ett särskilt ansvar för att anställa personer långt ifrån arbetsmarknaden.

Fördelningen är i huvudsak baserad på antalet tillsatta extratjänster. För Jönköpings del innebär det 16 miljoner kronor till länets kommuner.

Mest pengar bland länets kommuner får inte oväntat Jönköpings kommun som tilldelas drygt sex miljoner kronor fördelat på 113 extratjänster 2018. Habo kommun får 525.000 kronor för nio extratjänster och Mullsjö får 283.000 kronor för fem tjänster.

Annons

Den kommun som får mest pengar efter Jönköping ärNässjö med 1,8 miljoner följt av Värnamo 1,5 miljoner och Gislaved också 1,5 miljoner.

Annons

Att minska långtidsarbetslösheten och stärka nyanländas etablering är en högt prioriterad fråga för regeringen. I budgetpropositionen för 2018 avsatte regeringen 500 miljoner kronor med syfte att uppmuntra fler kommuner och landsting att via extratjänster anställa personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Extra resurs

- Genom extratjänster ges verksamheter inom välfärden möjlighet att ta in en extra resurs som kan stötta och avlasta, till exempel inom äldreomsorgen. Vi skapar vägar till arbete för fler samtidigt som vi stärker välfärden.

Rekryteringsbehoven är stora inom till exempel vård och omsorg och en extratjänst kan vara en bra väg in för den som i framtiden vill bli undersköterska eller vårdbiträde, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson i ett pressmeddelande.

Modellen med extratjänster infördes i november 2015 och ger möjlighet till full subvention av lönen samt de lagstadgade arbetsgivaravgifterna i 12 månader, med möjlighet till förlängning i ytterligare ett år.

Totalt 13000 tjänster

Extratjänster finns i dag inom skolan, äldrevården, barnomsorgen och sjukvården. Sedan juli 2017 har det även funnits möjlighet att anställa personer inom kulturell verksamhet, ideella föreningar och trossamfund. Det totala antalet extratjänster i Sverige uppgår enligt den senaste statistiken till drygt 13 000, varav 11 000 finns i kommunerna.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy