Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Så ska nyanlända få jobb snabbare

Utbildningsförvaltningen föreslår att de kommunplacerade nyanlända under tre månader ska få sysselsättning från första dagen de kommer till kommunen. Detta under tiden de kartläggs inom etableringsprogrammet på Arbetsförmedlingen.Politikerna i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden föreslås fatta ett beslut som innebär att nyanlända ska få sysselsättning snabbare. Förslaget är att man från och med 1 juni och under en försöksperiod på sex månader ska erbjuda nyanlända sysselsättning direkt. Därefter ska försöket utvärderas.

Förslaget innebär också att de som under kartläggningsperioden hos Arbetsförmedlingen söker försörjningsstöd ska bli anvisade sysselsättning av invandrar- och flyktingsektionen.

Förslaget är framtaget av kommunens arbetsmarknadsavdelning ihop med invandrar- och flyktingsektionen, vuxenutbildningsenheten, tekniska kontoret och Arbetsförmedlingen.

– Vi fick ett uppdrag av utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden att se hur vi kan få sysselsättning till nyanlända inom tre månader. Syftet är att man så snabbt som möjligt ska kunna få en egen försörjning. De som har väntat länge ska kunna bli delaktiga i samhället, säger Eva Dahl, tillförordnad arbetsmarknadschef på Jönköpings kommun.

Annons

Annons

Erbjuds sysselsättning

I praktiken innebär förslaget att den nyanlände tas emot av invandrar- och flyktingsektionen för att få boende. Dagen efter ankomst får personen information om möjligheten till försörjningsstöd och erbjuds en föreslagen sysselsättning.

Om personen söker och får försörjningsstöd anvisas hen till denna sysselsättning. Då anmäler invandrar- och flyktingsektionen personen till Arbetsförmedlingen.

Etableringsprogrammet hos Arbetsförmedlingen består av två delar, varav den första är en obligatorisk kartläggning. Där handlar det om att synliggöra personens erfarenheter, kompetenser och förutsättningar. Kartläggningen pågår i en-två månader.

Måleri och städning

Innan processen går vidare måste personen vara folkbokförd i kommunen och ha ett personnummer. Under den tiden kommer den föreslagna sysselsättningen att erbjudas, eller i vissa fall anvisas, till de nyanlända via invandrar- och flyktingsektionen.

Sysselsättningen kommer bland annat att bestå av kompletterande städning av centrala delar av Jönköpings kommun, lättare måleriarbeten av parksoffor, papperskorgar och liknande och ogräsrensning i exempelvis plattsättningar.

– Tanken är att det ska vara arbetsuppgifter som både syns och som är enkla att genomföra. Alla ska kunna jobba med dem. Jag hoppas att satsningen på att nyanlända ska få sysselsättning snabbare ska innebära att de känner att de snabbare blir en del i samhället och att de känner att de gör nytta. Det betyder att de får utökad kunskap och kommer in i samhället, säger Eva Dahl.

Andra delen av etableringsprogrammet är svenska för invandrare och samhällsorientering via den kommunala vuxenutbildningen. När individen börjar läsa svenska avslutas den föreslagna sysselsättningen. Eva Dahl tror att det är möjligt att detta sker innan dessa tre månader har gått.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy