Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Centrala Öster

De har skrivit bok om hett ämne

Mustafa Panshiri och Jens Ganman.

Annons

Föreläsaren och den före detta polisen Mustafa Panshiri kom i år ut med boken "Det lilla landet som kunde", tillsammans med journalisten och debattören Jens Ganman. I boken har de intervjuat olika politiker och opinionsbildare för att ta reda på hur det står till med den svenska integrationen. Jnytt träffade dem för en intervju i samband med deras bokföreläsning på Jönköpings kulturhus.

Mustafa Panshiri arbetade som polis fram till 2015. Efter det bestämde hans sig för att istället börja föreläsa på skolor för elever med invandrarbakgrund och flyktingbarn om svenska värderingar och hans egna uppväxt från och med att han kom till Sverige som elvaåring. I år släppte han boken "Det lilla landet som kunde" tillsammans med journalisten och debattören Jens Ganman. Boken består av en serie olika intervjuer med politiker och opinionsbildare där de ställer sig frågan om hur den svenska integrationen egentligen fungerar.

Annons

Annons

- Vi hade tänkt på liknande saker, trots att vi kom från olika sammanhang. Jag anordnade konserter uppe i Jämtland på ett asylboende och insåg hur lite jag kunde och kände till om integrationen, säger Ganman.

Alla vill inte integreras

Boken tar upp två teman, där ett belyser fenomenet om människor som inte vill integreras i samhället. De menar att det finns en föreställning om att alla vill tillhöra samhället som inte stämmer.

- Vi ställer oss frågan i boken vad som händer med de som inte vill, de som inte vill bli en del av det sekulära Sverige. Och det handlar inte bara om invandrare, det kan handla om Hells Angels också, säger Panshiri.

Det andra temat har de valt att kalla de låga förväntningarnas rasism. De hävdar att det finns för låga förväntningar på utlandsfödda då de inte bemöts som jämlikar av svenskar.

- Det blir som en omvänd rasism och den är precis lika bedrövlig som den vanliga. Man pratar med utlandsfödda som barn och ser dem inte som jämlikar, säger Ganman.

- Många vill förenkla hela debatten och ser inte att allt är väldigt komplext. Så istället för att se hela bilden väljer många att förenkla för sig själva och bara mena på att det handlar om oförståelse kring kulturer, fortsätter Panshiri.

Ni berör ju ett ganska kontroversiellt ämne, vad har ni fått för kritik?

Annons

- Jag måste säga att jag iallafall kommit undan kritik. Jag trodde det skulle vara mer. Men från både vänster och höger finns det kritik och misstankar om vilka intentioner som egentligen finns, säger Panshiri.

Annons

Vad tycker ni borde göras för att lösa de här problemen?

- De två frågorna måste upp på agendan. Det känns som vi har slösat bort tio år med att vända upp och ner på frågorna på vad som menas egentligen, istället för att konkret diskutera sakfrågorna, säger Ganman.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy