Annons

Annons

Annons

Annons

Vill ha kontrollen över nätläkare

S, MP och V ser risker med den ökande marknaden för besök hos nätdoktorer. För att få bättre kontroll är förslaget att alla vårdcentraler i länet går in med resurser och kunskap i en digital vårdtjänst.

De rödgröna oppositionspartierna ser både fördelar och risker med den ökade marknaden av besök hos e-doktorer som sker utan kontroll av Region Jönköpings län. Partierna har nu lämnat in en motion där de vill ha en gemensam digital vårdtjänst i länet.

– Vi ser givetvis stora fördelar med digitala vårdtjänster. Men vi behöver ta kontroll för att garantera patientsäkerheten och undvika skenande kostnader. Alla vårdcentraler behöver bidra med sin kompetens för att säkra upp att det finns en skattefinansierad digital vårdtjänst som används på ett ansvarsfullt och jämlikt sätt, säger regionråd Marcus Eskdahl (S) i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Partierna ser ett problem med e-doktorer då ekonomiska intressen kan påverka istället för behovet av vård. Förslaget handlar om att partierna vill att regionens digitala vårdtjänst Bra liv inkluderar alla vårdcentraler i länet som tillsammans får bidra med kunskap och resurser.

– Som det är nu finns det en risk att patienter kan falla mellan stolarna. Flera nationella nätdoktorer har ingen kännedom om lokala riktlinjer eller hur det fungerar i patientens region. Vi har sett att diagnoser ibland ställs utifrån otillräckligt underlag, vilket kan leda till felaktig behandling, säger Sibylla Jämting (MP), gruppledare, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Till toppen av sidan