Annons

Annons

Annons

Mellangården/Östersand

35-åring åtalas för grov mordbrand

Text

I mitten av februari förstördes ett flerfamiljshus och en restaurang vid en brand i Vetlanda. Nu åtalas en 35-årig man för grov mordbrand.

Ett flerfamiljshus blev totalförstört efter den grova mordbranden i Vetlanda i mitten av februari.

Mannen misstänks för att på okänt sätt ha antänt brännbart material i en lägenhet på tredje våning den 16 februari. Enligt åtalet innebar branden en fara för andras liv och hälsa och omfattande förstörelse av andra människors egendom.

Brottet anses vara grovt eftersom branden anlagts i ett tätbebyggt samhälle där branden lätt kunde sprida sig och den inneburit fara för flera människor. 35-åringen anses också ha haft uppsåt.

Flera vittnen har förhörts efter branden och det finns även en omfattande övrig bevisning som styrker åtalet. Mannen nekar till brott.

Annons

Vred om polisens finger

35-åringen åtalas även för flera andra brott. Två fall handlar om ringa narkotikabrott, två brott som mannen erkänner. Det ena brottet ägde rum den 1 december förra året då han olovligen använt alprazolam, morfin, MDMA och tetrahydrocannabinol som är narkotika. Det andra brottet ska ha ägt rum i Eksjö den 30 januari i år och då misstänks mannen ha blivit påkommen med cannabisharts.

Annons

Samma dag som han blev påkommen med cannabisharts ska mannen enligt åtalet ha gjort sig skyldig till våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman. När en polis skulle omhänderta honom krängde han med sin kropp och sina armar för att hindra polisen. Han ska också ha angripit polisen med våld genom att vrida om polisens finger.

Hotade polisen

Vidare åtalas 35-åringen för en misshandel den 11 december förra året på resecentrum i Vetlanda. Han misstänks ha skallat och slagit en kvinna i ansiktet och sparkat henne på benet. Detta nekar den misstänkte själv till, men det finns såväl vittnen och övrig bevisning.

Samma dag som misshandeln misstänks 35-åringen för olaga hot efter att ha hotat en annan kvinna och en man genom att han sagt till en polis att han ska skära halsen av dem. Hotet ska ha uttalats under en transport mellan Eksjö och Vetlanda. Mannen förnekar brott.

Ville döda barnen

Under transporten ska 35-åringen även ha försökt angripa en polis med våld i samband med att han skulle bli omhändertagen, och åtalas därför även för försök till våld mot tjänsteman. 35-åringen ska ha försökt skalla polisen i ansiktet, men polisen lyckades avvärja rörelsen.

Mannen ska också ha hotat två andra poliser med våld när de skulle omhänderta honom i polisbilen. Han ska då ha sagt att han skulle skada eller döda poliserna och deras barn. De två poliserna vill ha ett skadestånd på 5 000 kronor var efter händelsen. Själv nekar 35-åringen till anklagelsen, men det finns en inspelning som styrker vad som ska ha sagts i bilen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan