Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hörle/Rusken

Läsgrupper för personer med psykisk ohälsa

Annons

Studieförbundet Vuxenskolan satsar nu på en ny metod som ska locka fler att börja läsa och hjälpa människor med psykisk ohälsa. "Shared reading" kombinerar högläsning och diskussion i mindre grupper. Brittisk forskning har även visat att metoden fungerar i arbete med social utsatthet och psykisk ohälsa.

Studieförbundet Vuxenskolan har med ett antal andra aktörer startat projektet "shared reading" för att locka till ovana läsare att börja läsa, men också som ett sätt att arbeta mot social utsatthet och psykisk ohälsa. Projektet finansieras av arvsfonden

Konceptet "shared reading" är en metodform som kombinerar boksamtal med högläsning och är från början framtagen av den brittiska litteraturforskaren Jane Davis. Metoden har funnits i 20 år och har idag cirka 360 aktiva grupper. Genom högläsning och diskussion i grupp ska metoden hjälpa ovana läsare att börja läsa mer kontinuerligt och vara en del av arbetet med människor med psykisk ohälsa.

Annons

Annons

Hjälper mot psykisk ohälsa

Studier från University of Liverpool har visat att metoden successivt hjälpt människor i socialt utanförskap och som lider av psykisk ohälsa få en bättre självkänsla. Projektledare på Studieförbundet Vuxenskolan i Jönköpings län AnnaMalin Kax menar att konceptet passar för både ovana och vana läsare.

– Det är till för både vana och ovana läsare. Det öppnar upp nya tankebanor i hjärnan. Det som man har sett i England är ju att litteratur har en läkande kraft och hjälper väldigt mycket människor med läsande men också själva mötet med andra människor som man delar en gemensam upplevelse med, säger Kax.

Först i Sverige

Vad som särskiljer "shared reading" från en vanlig bokcirkel är att deltagarna inte förväntas läsa någonting innan ett möte. I stället högläser kursledare och deltagare tillsammans utvalda textstycken för att sedan diskutera verkets centrala ord och meningar och betydelse. Det unika är även att Region Jönköpings län är först i Sverige med metoden.

När folk hör högläsning kanske de får lite associationer till det man gjorde i skolan, och att det hela känns lite barnsligt. Vad säger du om det?

– Jag kan ju förstå att man får sådana tankar men det är definitivt inte barnsligt. Vi har ju fått ta del av hur det ser ut i Danmark och England och sett effekterna och det är ju högst seriöst. Det är speciellt utvalda texter som ska ge olika intryck. Jag ser att det är något givande oavsett, fortsätter Kax.

Annons

Projektet är just nu i ett utbildningsskede med utbildning av läsningsledare. Kurserna planernas att börja i slutet på hösten 2018. Projektet är ett samarbete med Vuxenskolan, Myndigheten för tillgängliga medier, Regionen, Schizofreniförbundet och Arvsfonden.

Pengarna till projektet kommit från Arvsfonden.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy