Annons

Annons

Annons

Annons

Elever och lärare mötte partiledare

Annons

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt gjorde idag ett besök på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping där han presenterade partiet inför valet för skolans elever. Bland mycket som togs upp i partiledarens anförare lades en stor vikt på förbättringar i skolan.

Eleven Lukas Ljundal

Annons

Annons

Eleven Josef Beahadori

Idag besökte Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V), Bäckadalsgymnasiets elever och lärare. Besöket bestod av ett framförande av Sjöstedt och därefter frågestund med publiken. Avslutningsvis fick eleverna samtala med och träffa Sjöstedt.

- Det var extra intressant med skolan och bostäderna, hur man lättare ska få bostäder. Jag visste inte mycket om partiet innan, men nu fick jag en bild av dem, säger Lukas Ljungdal från Elprogrammet.

Stort fokus på skolan

Sjöstedt lade stor kraft på jämlikhet och välfärd, men framförallt på skolan. Övriga krav från partiet som Sjöstedt tog upp var bland annat att det skulle byggas fler billiga bostäder, satsningar på kommunala sommarjobb för ungdomar. Han lyfte även fram införandet av samtyckeslagen som nyligen fördes igenom för att bekämpa sexualbrott. Jonas Sjöstedt nämnde även de satsningar som drivits igenom i sjukvården, samt försvarande av asylrätten och amnesti för ensamkommande.

- Det var bra och kul att få träffa en politiker. Invandringsfrågan berörde mycket för att man undrar vad som ska hända med de ensamkommande. Jag kommer rösta på Vänsterpartiet för att de lyfter den frågan, säger eleven Josef Beahadori från industriprogrammet.

Annons

En stor del av framförandet handlade om skolan där Sjöstedt gav en hård känga mot vinstdrivande friskolor. Där menade han att friskoleelever lättare fick bättre betyg jämfört med kommunala elever, vilket försämrar villkoren för både kommunala och friskoleelever. Han hänvisade då även till John Bauer-skolornas konkurs, de hade sitt huvudkontor i Jönköping och fick lägga ner alla sina friskolor som de drev 2013. Vinsten från de privata och fria skolorna tycker Sjöstedt ska återinvesteras i skolan för att anställa fler lärare. Han vill även se ett totalförbud mot vinster i skolan.

Annons

"Yrkesprogrammen glöms ofta bort"

Under besökets frågestund besvarade Sjöstedt frågor om att höja lärarlönerna och att öka satsningen på yrkesprogrammen. Detta för att elever på yrkesprogram ska ha en bättre chans att bli högskolebehöriga.

- Det är kul att vara ute. Yrkesprogrammen glöms ofta bort, så det är viktigt att vara här, säger Sjöstedt, till Jnytt.

Den senaste tiden har visat att det går generellt bättre för tjejer än killar i skolan, med högre betyg och fler tjejer på högskolan. Hur vill ni minska de klyftorna?

- Jag tror det är viktigt att man tidigt kommer in med stöd till elever. Där har vi att lära oss av Finland som sätter in resurser redan i lågstadiet, vi sätter oftast in det senare under utbildningen. Oftast påverkar det killar mer än tjejer. Idag är skolorna är olika bra. Vi tror att en likvärdig skola kan höja resultaten för både tjejer och killar. Vi vill få in tidigt stöd och göra skolorna mer jämna, säger Jonas Sjöstedt.

Annons

Annons

Till toppen av sidan