Annons

Annons

Annons

Marscherade mot mödradödlighet

Text

Under lördagen har RFSU arrangerat barnvagnsmarscher runt om i Sverige för allas rätt till mödrahälsovård. I Jönköping gick tåget från Lillsjöplan vid Atollen, ut på Munksjöbron och tillbaka till Atollen.

RFSU Jönköping arrangerade under lördagen en barnvagnsmarsch från Atollen.

Från Sollefteå till Sydafrika råder det brister i mödrahälsovården. Situationen i förlossningsvården i Sverige är högaktuell, så skriver arrangören RFSU i Jönköping i ett pressmeddelande angående lördagens barnvagnsmarsch.

Annons

Annons

Över 800 kvinnor runt om i världen dör varje dag av komplikationer vid en graviditet, osäker abort eller förlossning. Hårdast drabbas de kvinnor som lever i fattigdom och på flykt. RFSU vill att regeringen bland annat ska arbeta för att även kvinnor som lever på flykt, i fattigdom eller i humanitärt utsatta situationer ska få tillgång till sexuell och reproduktiv hälsovård.

"Ska inte behöva riskera livet"

Barnvagnsmarschen arrangeras på 55 orter i Sverige.

I Jönköping var det ett 20-tal personer som deltog i marschen, som arrangeras på 55 orter i Sverige under lördagen.

- Sällan har kvinnors rätt att själva bestämma över sin kropp och sitt liv varit mer aktuell. Det måste gälla alla kvinnor, oavsett var du bor. Du ska inte behöva riskera livet för att du blir gravid, säger Jula Adler från RFSU Jönköping, i ett pressmeddelande.

- Varannan minut dör en kvinna för att hon blivit gravid, men det behöver inte vara så, menar Julia Adler.

Julia Adler höll ett tal innan marschen inleddes.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan