Annons

Annons

Annons

Kommun anklagas för grovt bedrägeri

Text

En fastighetsaffär mellan Mullsjö kommun och en lokal samfällighetsförening anklagas för att inte ha gått helt rätt till. Enligt kommuninvånaren Mikael Carlquist ska kommunen sålt en fastighet till en lokal samfällighetsförening utan att den har gått igenom kommunfullmäktige, som det enligt avtal krävs att det ska ha gjorts. Carlquist som var intresserad att köpa fastigheten menar att det hela är grovt bedrägeri.

Mikael Carlquist. Privat bild.

Mullsjö kommun anklagas för grovt bedrägeri.

Mikael Carlquist som är boende i Mullsjö, var sedan länge intresserad av att köpa en närliggande fastighet som ägdes av kommunen.

– Jag ville köpa fastigheten, då den ligger nära min tomt. Men helt plötsligt var den borta från marknaden, säger Mikael Carlquist till Jnytt.

Enligt Carlquist hade fastigheten plötsligt blivit uppköpt av den närliggande samfällighetsföreningen och redan blivit överskriven till samfällighetsföreningens ordförande Harriet Christina Cajfeldt Karlsson (S), som även sitter i Region Jönköpings län för.

Annons

Annons

"Grovt bedrägeri"

Enligt det överlåtelseavtal på fastigheten som Jnytt har fått tagit del av, står det i stycket om avtalets giltighet:

"Detta avtal är för sin giltighet beroende av kommunens kommunfullmäktiges beslutande. Om detta godkännande inte kommer till stånd är detta avtal till alla delar förfallet utan rätt till ersättning för någondera parter."

I en granskning av Mullsjö kommun har inget beslut om ett säljande av fastigheten tagits. Trots det står fastigheten nu i Cajfeldt Karlssons namn, enligt Lantmäteriet.

– Hela handlingen är grovt bedrägeri med att det inte har tagits upp i kommunfullmäktige, säger Carlquist.

Svågerpolitik

Mullsjö kommuns kommunstyrelsens ordförande Linda Danielsson (S) har samma tillhörighet som Cajfeldt Karlsson. Det är något som enligt Carlquist är en svågerpolitik utan dess like och ligger till grund för att affären genomförts bakom ryggen på fullmäktige.

– Vi har funderat på att flytta. Med allt som har hänt innan i kommunen och som det ser ut nu så vill vi inte att våra barn ska växa upp här, säger Mikael Carlquist.

– Tyvärr har det blivit en miss i detta. Det har skett ett missförstånd då vi trodde att det hade beslutats 2009, säger Linda Danielsson när Jnytt når henne på telefon.

Men papperen har ju redan skickats in till Lantmäteriet?

– Ja, det blev lite fel. Som sagt var det ett missförstånd med beslutet. Sedan har den här affären pågått sedan 2005 och varit på tapeten länge, säger Linda Danielsson.

Annons

Samfällighetsordföranden är också aktiv i socialdemokraterna, är det en anledning till att affären gick lite snabbt till?

– Det är ju ingen snabbt affär om den har pågått sedan 2005, säger Linda Danielsson.

Men just att det gick över huvudet på kommunfullmäktige?

– Fast det här har ingenting med partipolitik att göra. Det här är en affär mellan Mullsjö kommun och samfällighetsföreningen som genom ett missförstånd genomfört affären. Vi trodde som sagt att beslutet redan var taget 2009, säger Linda Danielsson (S).

Jnytt har sökt Harriet Christina Cajfeldt Karlssons för en kommentar.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan