Annons

Annons

Annons

Bilister uppmanas - välj en annan väg

Text

På fredagskvällen startar årets upplaga av Vätternrundan. På lördagsmorgonen inleds Dreamhack, tusentals cyklister och mängder av Elmia-besökare får samsas i trafiken på Rosenlund.

På fredag är det utspring för gymnasiestudenterna i Jönköping, vilket som vanligt kommer leda till mycket trafik. På kvällen inleds Vätternrundan, och på lördagen är det Dreamhack.

Annons

- I samband med Vätternrundan stängs det inte av något alls i trafiken, utan de cyklar och det är vanliga trafikregler som gäller. Inget är avstängt, mer än att det är genomfartsförbud på gamla riksettan mellan Huskvarna och Gränna, säger Johnny Hjelmrin, trafikingenjör på Jönköpings kommun.

Annons

Det kommer även vara lite trafikrestriktioner på Elmia. Detta beror främst på att Dreamhack har sin start på lördag, och att cyklister och bilister får samsas i trafiken.

- Det är där som det blir flest konflikter. Det är många som ska besöka mässan, skjutsa dit någon och åka därifrån, säger Hjelmrin och fortsätter:

- Sen kan det också bli lite konflikter mellan gående och cyklister vid piren. Men det är väderberoende, om vädret är fint är det fler personer som går fram och tillbaka vid Piren.

Studentfirande längs Vätterstranden

Vid soligt väder är det dessutom troligt att studentfirare kommer vara på Vätterstranden under småtimmarna mellan fredag och lördag.

- Är det samma väder som för några dagar sedan kommer det vara många ungdomar, och förmodligen en del drycker på Vätterstranden. Det kanske springs lite över gatan och cyklarna kommer i relativt hög hastighet nerför backen från Rosenlund.

I samband med cykeltävlingarna uppmanar kommunen att bilister väljer andra vägar än de det cyklas på. Det gäller vägen genom Vättersnäs, Rosenlund och så småningom ut mot Bankeryd. De flesta deltagarna i Vätterrundan cyklar dock igenom Jönköping under natten och tidig lördagsmorgon, då Johnny Hjelmrin inte tror att det kommer vara mycket trafik.

- Vi uppmanar de som kör på vägarna att de tar hänsyn, jag vet att Vätternrundan också uppmanar cyklisterna att visa hänsyn till övriga i trafiken.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan