Annons

Annons

Annons

Insändare
Glad midsommar – även till dig som är ensam

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Snart firar vi midsommar i hela Sverige. En fantastisk tid för många, men för en del börjar tuffa tider. De senaste decennierna har allt fler drabbats av psykisk sjukdom under sommaren, samtidigt som psykiatrin går på knäna. Vi i Centerpartiet vill stärka det förebyggande arbetet, för att förhindra att den psykiska ohälsan uppstår.

Orsakerna till att psykisk ohälsa blir värre på sommaren är flera. I en tid präglad av umgänge och glädje blir ensamhet och depression när det drabbar en mer påtagligt. Alkohol förstärker i många fall negativa tankar, och en ond spiral uppstår snabbt. Många av orsakerna är livsstil- och samhällsrelaterade, och kan inte lösas på en vårdcentral och sjukvård som tyvärr får hantera effekterna.

Annons

Annons

På politisk nivå vill vi i Centerpartiet arbeta förebyggande och bland annat inrätta hälsocenter likt det i Värnamo i alla kommuner, center som kan avlasta vården och fokusera på det livsstilsrelaterade. Vi tror också på att involvera föreningslivet i högre grad, därför att det är en viktig motvikt till ensamhet.

Samtidigt måste vi, i ännu högre grad, som medmänniskor finnas där under sommaren. Känner du någon som du tror kommer vara ensam nu på midsommar? Slå en signal eller skicka ett meddelande. Varför inte fråga om hen vill vara med på er fest? Det bästa botemedlet mot ensamhet är att vi tillsammans hjälps åt att se varann. Glad midsommar!

Emilie Walfridsson (C)

Distriktsläkare, plats 2 på regionlistan för Centerpartiet i Jönköping, Habo och Mullsjö

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan