Annons

Annons

Annons

Annons

Centrala Öster

Skänkta kläder ger rekordpengar

Helena Björkbrant driver Barnprylhörnan i gamla rådhuset.

Annons

Det som började med en låda med tröjor och en låda med byxor, har nu växt till ett hav av kläder, skor, ytterkläder, leksaker och mammakläder i konceptet "Barnprylhörnan". Lagret fylls på varje dag av folk som vill bli av med barnkläder som inte längre används.

Helena Björkbrant startade hela konceptet för tre år sedan, då hon fick idén när två flyttkartonger inte fick plats att åka med till behövande i Tanzania. Hon skrev en lapp "Kläder 20 kronor, har du kläder att skänka, ta med dig".

– Sen blev det bara mer och mer, jag köpte fler lådor och till slut växte vi ut barnrummet på Kristinagården så vi fick flytta till ett större rum på Ulfsparregården. Sen dess har det bara växt, säger Helena Björkbrant, församlingsassistent hos Svenska kyrkan i Jönköping.

Annons

Annons

"Allt som säljs är skänkt"

Nu kommer föräldrar och folk som vill bli av med sina begagnade barnkläder varje dag. Sedan 2011 har de samlat in cirka 760 000 kronor, varav en halv miljon de tre senaste åren. Allt som säljs är skänkt, vilket betyder att varje krona går till det hjälparbete som svenska kyrkan bedriver i Jönköping.

– Principen är att det ska vara billigt. Det är 20 kronor plagget eller sex plagg för 100 kronor. Men det kommer in mycket fina grejer, märkeskläder och det är fin kvalité på det som säljs. Man kan ju tänka att det är småsummor men det blir ju mycket tillsammans, säger Björkbrant.

50 lådor

Rummet i gamla Rådhuset där Barnprylhörnan ligger på sommaren rymmer 50 lådor med barnkläder i storlekarna 44-170 . Även ytterkläder, leksaker och mammakläder går att fynda.

– Trots att det är mycket grejer är det smidigt att ta den lådan med den storleken på kläder man vill ha, hälla ut på bordet och sortera ut det som kan tänkas passa.

Annons

Barnprylhörnan är öppet varje vardag, 11-16 hela sommaren i gamla rådhuset på Hovrättstorget.

Annons

Annons

Till toppen av sidan