Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Lämnade politiken: ”Händer inget”

Text: 

Albin Gyolai, 20 år från Habo flyttade till Jönköping för cirka fem år sedan där han strax efter gick med i Vänsterpartiets Ungdomsförbund Ung Vänster (UV). Efter att ha varit aktiv i valet 2014 var den politiska aktiviteten inte som han förväntades sig. I dag är han i stället aktiv i kulturhuset verksamheter.

Albin Gyolai ångrar inte sitt politiska engagemang.

– Jag gick med i Ung Vänster för kanske fyra-fem år sedan när jag flyttade till Jönköping. Jag är uppvuxen i Habo som jag upplevde var väldigt delat på grund av en stor invandrarvåg som kom. Det skapade en spänning som ledde till att folk började haila utanför flyktinganläggningen. Plötsligt började barndomsvänner gå med i SDU (Sverigedemokratisk Ungdom) och jag kände mig väldigt sviken. Det var en stor del till att jag började engagera mig, säger Albin Gyolai.

Blev besviken

Han beskriver sin första tid i förbundet som väldigt positivt med ett bra mottagande. Men efter ett tag mötte dock inte aktiviteten upp till förväntningarna och han lämnades besviken. Enligt honom var det mer prat än aktion.

Annons

Annons

– Till en början var det intressant men till slut ville jag lära mig mer om socialistisk teori och sökte mig då till bokcafét vid kulturhuset. Jag kom i kontakt med dem genom att jag blev vän med ordföranden för RKU (Revolutionär Kommunistisk Ungdom) Göteborg som tidigare bott i Jönköping. Då tog jag mig dit och blev till slut aktiv i bokcafét i stället. Det var ju samma sak där, läsa böcker och prata. Men genom dem så tog jag ju mig hit till Nyfiket.

”Bryr oss inte om profit”

Nyfiket är ett av kulturhuset i Jönköpings verksamheter. En ideell förening som har ett fik och arrangerar bland annat insamlingar. Enligt Gyolai är alla välkomna att äta oavsett om man har råd eller inte.

– Vi bryr oss inte så mycket om profit. Det är ju intressant för hela kulturhuset är en ideell förening där alla medlemmar har en egen röst. Och det är inte som andra föreningar där till exempel en distriktsstyrelse säger att nu ska vi göra det här, utan kreativiteten kommer nerifrån. Det skapar en intressant atmosfär med en direktdemokratisk process.

Strax efter valet 2014 slutade han vara aktiv i Ung Vänster och började lägga hela sitt engagemang på kulturhuset. Kring hela valet har synen förändrats till han har blivit mer skeptiskt till det parlamentariska.

”Dött efter valet”

– Det var enda gången på året man pratade om demokrati. Vi pratade aldrig innan om den demokratiska processen. Jag har tänkt mycket om vad en demokratisk process egentligen är och om det verkligen är så demokratiskt med ett val var fjärde år. Du kan ju skapa en demokrati på en arbetsplats utan att ha val var fjärde år om vad som är rätt och fel.

Annons

– Det är väldigt stor aktivitet bland alla ungdomsförbund under valet, men det är ganska dött efter valet. Det är mycket att nu står vi här och säger fina saker två månader innan valet och sedan blir det inte så mycket mer. Här på Nyfiket känner jag att vi gör saker med direkt mening för människor. Här arrangerar vi insamlingar och mycket annat. Det är mer att göra saker direkt i stället för att dra igenom en parlamentarisk process, fortsätter han.

Annons

Långt ut på vänsterkanten

Kring den egna ideologin, beskriver Gyolai att han fortfarande befinner sig långt ut på vänsterhållet. Han fortsätter dock med att hela diskussionen om ideologier som väldigt förlegad.

– Även om jag fortfarande ser saker i ett visst perspektiv, så tror jag väl att metoder som man använde för 200 år sedan kanske inte är så aktuella i dag om man vill ha en samhällsförändring. Många av de gamla ideologierna är ganska uttjatade. Säger någon att man är kommunist kan många peka på saker som är dåligt. Man borde bara fråga invånare i samhället vad de tycker om saker. I Barcelona är vissa delar av budgeten avsatta för invånarna att bestämma och rösta om. Det är något jag skulle vilja se i Sverige.

Kan man säga att du har tröttnat på politik?

–Ja, gud ja. I alla fall den typen av politik. Visst är det bra att Vänsterpartiet har drivit igenom höjt tandvårdsbidrag, men jag vill nog mer se att demokratin kommer direkt från folket. För allt passar inte i en enda mall.

Vad finns det för problem med att vara ung och politiskt aktiv i en mindre stad som Jönköping?

Annons

– Man blir ju ganska lätt igenkänd, speciellt när jag arbetade med ”Gemensam jul”. Det är väldigt lätt att få en vänsterstämpel. Jag kan inte påstå det har varit ett direkt problem, men har märkt av det en del i arbetslivet.

Ångrar du ditt engagemang i Ung Vänster i dag?

– Nej, det kan jag inte påstå. Jag är rätt nöjd min aktivitet. Jag ångrar ingenting i Ung Vänster och ingenting här i kulturhuset. Det är nog den största knutpunkten i mitt liv, säger Albin Gyolai.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan