Annons

Annons

Annons

Tre lokala politiker rattfylleri-skyldiga

Text: 

Av kandidaterna på samtliga partiers valsedlar i Jönköping, Habo och Mullsjö är det tre personer som dömts eller fått strafföreläggande för rattfylleri under de senaste fem åren. SD-kandidater är ansvariga för två av brotten, varav en av dem hoppar av.

Björn Forsell, länsordförande för SD, om att paritet har haft två kandidater som gjort sig skyldiga till rattfylleri: "Man ska inte köra bil när man är onykter. Så är det bara!"

SVT Jönköping granskar vilka politiska kandidater i södra Vätterbygden som har begått brott. Tre kandidater har gjort sig skyldiga till rattfylleri, varav två har tillhört Sverigedemokraterna och en från Kommunistiska partiet.

Annons

Annons

I Sverigedemokraterna är det partiledningen på riksnivå som beslutar om kandidaterna får stå på valsedeln eller inte. Detta efter att alla som kandiderar lämnar ett utdrag ur polisens belastningsregistret till ledningen, vid årsskiftet.

– Sedan har vi ju ingenting att säga till om. Tycker de att personen är okej, så är det okej. Tycker de inte det, så är det nej och vi får aldrig reda på varför, säger Björn Forsell länsordförande för SD, till SVT Jönköping.

Dömdes i våras

I våras dömdes en Sverigedemokrat till dagsböter för grovt rattfylleri efter att alkolholkoncentrationen mättes till 0,74 promille. Efter som detta var efter årsskiftet fanns det inte med i politikerns belastningsregister än. SD-ledningen fick reda på detta genom uppgifter från SVT och de väljer nu att stryka personen från kommunvalsedeln.

– Man ska inte köra bil när man är onykter. Så är det bara! Det är ju ingen som ska åka fast för det här, det är ju därför vi har de här reglerna, säger Björn Forsell till SVT Jönköping.

"Åkte inte omkring full"

En annan Sverigedemokrat som nu har förtroendeuppdrag i sin kommun fick strafföreläggande för rattfylleri 2016.

– Det är inte så att jag åkte omkring och var full, säger personen till SVT, och hänvisar till att promillehalten var precis över gränsen, säger personen till SVT Jönköping.

Personen har blivit godkänd att kandidera av partiledningen på riksnivå.

Annons

Även Kommunistiska partiet

Kommunistiska Partiet har också en dömd kandidat. 2016 dömdes personen till samhällstjänst, för grovt rattfylleri.

– Jag har tagit tag i mig själv, så det ser jag inte som ett problem. Det var en engångsföreteelse, säger den rattfylleridömde till SVT.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan