Annons

Annons

Annons

Får del av pengarna för Gwargis

Text

Jönköpings Södra sålde under torsdagen Peter Gwargis till Brighton & Hove Albion. Som en del av solidaritetsersättningen har både IFK Öxnehaga och Husqvarna FF rätt till pengar.

- Köpande klubb ska hålla inne en del av köpsumman och ge till tidigare klubbar, säger Joakim Lindström på Svenska Fotbollförbundet.

Peter Gwargis.

Det var på torsdagskvällen som Peter Gwargis övergång från Jönköpings Södra till Premier League-klubben Brighton blev offentliggjord.

Jönköpings Posten rapporterar att J-Södra får drygt tio miljoner kronor för 17-åringen. Från övergångssumman ska en del hållas inne och betalas till Gwargis tidigare klubbar, IFK Öxnehaga och Husqvarna FF.

Annons

Annons

- Solidaritetsersättningen utgår alltid vid spelarköp. Fem procent av köpsumman fördelas mellan klubbarna som spelaren spelat i mellan det att han är 12-23 år. Spelade han i Öxnehaga som 12-åring ska de då ha fem procent av de fem procenten och så vidare, säger Joakim Lindström, tävlingsadministratör på fotbollförbundets övergångsavdelning, till Jnytt.

De fem procenten fördelas till klubbarna beroende på hur länge han spelat där och hur gammal spelaren var när han representerade respektive klubb.

HFF har rätt till mer

Solidaritetsersättningen höjs successivt ju äldre spelaren i fråga blir, och enligt förbundets matris har Husqvarna FF rätt till en större del av ersättningen än IFK Öxnehaga, då han både spelat där längre tid och i högre ålder.

- Jönköpings Södra kommer också få en del av solidaritetsersättningen då han spelade där när han var 17, säger Joakim Lindström och berättar att de tre föreningarna i vätterbygden har rätt till pengar även vid eventuella framtida övergångar för Gwargis.

- Ta Zlatan som exempel. Han har inbringat otroligt mycket pengar till MFF vid varje övergång. Den totala summan ska alltid delas mellan klubbarna som spelaren varit i i åldrarna 12-23.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan