Annons

Annons

Annons

Förslaget: Mer kött på tallriken

Text: 

Tre personer från Centerpartiet vill i en motion att Jönköpings kommuns måltidsverksamheter får i uppdrag att tillfälligt prioritera nötkött i större utsträckning i sina menyer för att därmed utöka sina inköp av svenskt nötkött.

Många bönder har haft det svårt med foder till sina djur. Nu vill Centerpartiet att kommunen ska servera mer nötkött i skolor, förskolor och äldreomsorg.

Det är Sylve Gunnarsson, ledamot i tekniska nämnden, Ingegerd Hugosson, ledamot i äldrenämnden, och Anders Samuelsson, gruppledare, som står bakom motionen och de skrev motionen med anledning av den senaste tidens torka. Sylve Gunnarsson är själv lantbrukare i Månsarp och har nötköttsproduktion. Det var han som tog initiativet till motionen.

Annons

– Jag är själv fritidslantbrukare och jag vet många som fått bekymmer med anledning av torkan. De har inte tillräckligt med foder till djuren och slakterierna tar inte emot djuren. Det är besvärligt för många, säger Sylve Gunnarsson.

I motionen vill de att kommunen ska öka upphandlingen av svenskt nötkött för att lindra krisen i svenskt lantbruk som följd av sommarens torka. De skriver att lantbrukarna varit särskilt utsatta av torkan då de lever av vad som växer på åkrar och beten.

Annons

Grillförbudet påverkade

”Lantbruket förlorar stora belopp på lägre skördar vilket gäller både spannmål för olika ändamål och grovfoder. För många av de gårdar som har djur som behöver bete och grovfoder tillkommer ytterligare en dimension då grovfoderbristen medför att de måste minska sina besättningar kommande vinter. Det är långa slaktköer och det har talats om nödslakt. Även om lantbrukarna på olika sätt försöker lindra konsekvenserna av torkan så är det kris”, står det i motionen.

– I sommar har det dessutom varit grillförbud, vilket gör att slakterierna sålt mindre nötkött än normalt, säger Sylve Gunnarsson, som tror att det skulle vara en bra lösning att kommunen serverar mer nötkött så att slakterierna får en chans att sälja mer.

Tillfällig utökning

Jönköpings kommun uppges dagligen servera över 20 000 portioner mat och tros kunna bidra genom att tillfälligt under resten av 2018 och fram till våren 2019 utöka inköpen av svenskt nötkött.

Centerpartiet föreslår att kommunens måltidsverksamheter får i uppdrag att prioritera nötkött i större utsträckning i sina menyer i skolor, förskolor och äldreomsorg för att därmed utöka sina inköp av svenskt nötkött. Detta menar man ska ske skyndsamt då behoven av att få avsättning för nötkött är extra stort under hösten.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan