Annons

Annons

Annons

Lockebo

Klart: Ingen arena på Jordbron

Text: 

Det blir ingen fotbollsarena på Jordbron. Det beskedet lämnade kommunstyrelsens ordförande Ann-Mari Nilsson på en presskonferens idag.

- Samtliga partier, förutom KD och SD har tillsammans förhandlat fram den här överenskommelsen att riva upp och omgående stoppa planerna på Jordbrovallen, säger Ann-Mari Nilsson.

Ann-Mari Nilsson (C) förkunnade att det inte blir någon fotbollsarena på Jordbron.

Istället finns det två alternativ, ombyggnation/nybyggnation av Stadsparksvallen eller en ny aréna på Elmia.

- Vi har gett kommunstyrelsen i uppdrag att tillsammans med berörda nämnder gå vidare med ombyggnation eller nybyggnation i Stadsparken och vi har även gett dem i uppdrag att göra en studie för Elmia och se om det finns förutsättningar för en arena där.

Därmed river man upp det beslut som fattades för ett och ett halvt år sedan. KD stödjer dagens beslut men är kritiska till att det inte finns någon plan hur frågan ska lösas.

Annons

- Det fanns ett beslut i fullmäktige där en knapp majoritet förordade Jordbron. Efter det har det förts diskussioner mellan partierna om att se på fler alternativ. Vi har letat efter ett alternativ som vi kan stå för och som ska hålla under lång tid.

Annons

Sex partier står bakom överenskommelsen. Det är S, M, C, MP, V och L. Två partier står utanför, det är KD och SD.

- De här partierna är inte med på den här överenskommelsen. Anledningen till det får de svara på själva, fortsätter Nilsson.

Det var nöjda politiker som visade en enad front utåt som presenterade det nya förslaget. Enligt uppgift till Jnytt är konstgräs på Elmia huvudspåret, men politikerna på presskonferensen menar att de tar ställning efter utredningarna.

- Jag är glad att vi har kommit överens. Det har varit bra diskussioner och som vanligt har vi fått kompromissa för att få ett resultat. Men det är så det fungerar i politiken.

Peter Jutterström, M, pekar på det faktum att beslutat som nu fattats är starkare än det som togs för ett och ett halvt år sedan.

Starkt beslut

- Det här är ett starkare beslut. I fullmäktige senast var det en knapp majoritet. Det känns som att det här är något som vi kan ha nytta av även i framtida diskussioner som inte handlar om en ny fotbollsaréna.

Det pågående arbetet vid Jordbron stoppas därmed omgående. Kostnaden för projektering med mera har kostat cirka 25 miljoner enligt uppgifter till Jnytt. Men det är inte bortkastade pengar anser man.

- Nej, oavsett vad man ska göra i området måste man göra undersökningar, ta markprover med mera, så det har vi nytta av även i framtiden, säger Ann-Mari Nilsson.

Annons

Stadsparken och Elmia är alltså de båda ”kandidaterna” som återstår. Men åt vilket håll det pekar åt vill man inte säga.

Annons

- Vi tittar på breda lösningar. Framförallt är det viktigt att vi har fokus på kostnadseffektiva lösningar. Vi tar gemensamt ansvar och tittar långsiktigt, säger Ilan DeBasso, S.

Om allt går enligt planerna kommer underlag för att fatta ett beslut finnas med på fullmäktige i februari 2019.

Oklart vad som händer i Jordbron

Vad som nu kommer att hända med jordbron är oklart.

- Det finns flera intressenter redan idag, nu vet vi exakt vad som måste göras och vad som inte kan göras. Läget är det ingen som har klagat på, det är helt perfekt med tanke på stadens utbredning ner dit. Vi vet att vi måste sponta där som en ren miljöåtgärd, säger Peter Jutterström och Margareta Sylvan (MP) fyller i att det i dagsläget inte går att bygga bostäder på platsen.

Vad får en fotbollsarena kosta?

- Jag tycker inte det är arenan som är intressant, utan det är i driften intresset ligger. Vad kan vi få för synergieffekter. Hur kan samhället ta del av det så det inte bara blir 15 fotbollsmatcher, säger Sylvan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan