Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Så ska trafikkaoset försvinna

Text: 

Socialdemokraterna vill få ett slut på trafikkaoset i Jönköpings kommun. Det är en av punkterna i partiets lokala valmanifest för den kommande mandatperioden.

– Vi vill komma igång med detta omedelbart, säger kommunalrådet Ilan De Basso.

Ekhagsrondellen är en av de platser där det ofta bildas köer i rusningstrafiken.

På fredagen presenterade Socialdemokraterna sin vision för mandatperioden 2019-2022. Ledorden är att Jönköpings kommun ska bli bättre, tryggare och mer jämlik.

En fråga som berör många är den rådande trafiksituationen i Jönköping. Så gott som varje dag bildas det köer i rusningstrafiken och det går inte lång tid mellan olyckslarmen.

– Den sittande majoriteten har, trots tolv år vid makten, misslyckats med att utveckla infrastrukturen. De stora störningarna i trafiken beror på att planeringen har fallerat och att det inte finns några långsiktiga lösningar, säger Ilan De Basso, kommunalråd i opposition.

Annons

Annons

Mot den bakgrunden vill Socialdemokraterna ha en färjelinje över Munksjön, skapa matarleder för att effektivisera trafikflödena, bygga ut cykelvägar och separera gång- och cykelvägar, satsa på spårbunden kollektivtrafik och utveckla kollektivtrafiken.

Små barngrupper

– Vi tror inte att fyra filer på Munksjöbron löser problemet, utan flaskhalsarna finns i de olika vändpunkterna. Det är där vi måste få till ett fungerande system. Det krävs ett stort antal åtgärder, och vi vill komma igång med detta omedelbart, säger De Basso.

De övriga fyra områdena i valmanifestet är att arbetslösheten ska pressas tillbaka, att få till en jämlik kunskapsskola och små barngrupper i förskolan, en trygg äldreomsorg och att öka byggtakten.

”En växande kommun förutsätter ledarskap och ansvar. Vägen framåt är investeringar i samhällsbygget och i välfärden. Det går före skattesänkningar, privatiseringar och nedskärningar i välfärden. Ingen kommundel ska lämnas efter. Jobben, skolan, äldreomsorgen och bostäder är grundläggande välfärd och ska komma alla människor till del. Vi ska ta gemensamt ansvar för en trygg framtid", skriver partiet.

”Helt avgörande fråga”

– Dessa områden är prioriterade eftersom vi har våra främsta utmaningar där, säger Ilan De Basso.

Hur ska ni målen?

– Det handlar framför allt om att förstärka skolan. Det är en helt avgörande fråga för att ge alla barn rätt förutsättningar i livet. Vi säger bestämt nej till besparingar inom skola och äldreomsorg.

Annons

Krävs det skattehöjningar för att era förslag ska bli verklighet?

– I det här läget finns det inga förslag om skattehöjningar i de frågor vi vill sätta fokus på. Vi utgår från att det finns ekonomiska förutsättningar för det. När vi kommer till budget får vi se hur det ser ut.

Ilan De Basso, socialdemokratiskt kommunalråd i opposition.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan