Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hörle/Rusken

Här är yrkena som ger jobb

Civilingenjörer, förskollärare, IT-specialister, läkare, psykologer och specialistsjuksköterskor är hetast på arbetsmarknaden i Jönköpings län i höst och det är stora jobbchanser inom två av tre yrken i länet. Det uppger Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Länsprognosen gällande arbetsmarknaden gäller fram till i vår. Arbetsmarknaden i Jönköpings län är fortsatt stark och efterfrågan på arbetskraft är hög. Fler jobb växer fram det kommande året, såväl inom länets stora industri, som inom bygg och privat och offentlig tjänstesektor, konstateras det i prognosen.

Goda chanser till jobb

- Det bästa sättet att stärka sina chanser till arbete både idag och i framtiden är att skaffa sig en utbildning. Det kan vara en längre högskoleutbildning eller en gymnasieutbildning. Det finns flera yrkesprogram på gymnasiet som ger goda chanser till arbete direkt efter studenten, till exempel industritekniska programmet, fordons- och transportprogrammet eller vård- och omsorgsprogrammet, säger Ida Karlsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Många arbetsgivare inom såväl privat som offentlig sektor uppger att det är svårt att få tag på utbildad personal. Jobbmöjligheterna är därför särskilt goda för personer som har en gymnasial yrkesutbildning eller en någon form av eftergymnasial utbildning.

Lättar på kraven

Yrken där det är svårt att få jobb är handpaketerare, kassapersonal, reklamutdelare eller telefonist. Det är generellt även hög konkurrens på jobb som inte ställer något krav på utbildning. Även en del yrken på högskolenivå har hög konkurrens. Exempel på dessa yrken är informatörer, kommunikatörer, PR-specialister och banktjänstemän.

Det tar längre tid att rekrytera personal då arbetsmarknadsläget annars ser bra ut. Därför har en del arbetsgivare, exempelvis inom offentlig sektor, börjat lätta på kraven på erfarenhet.

- Många arbetsgivare vill förstärka och ladda inför hösten, så det här är en bra tid att söka eller byta jobb, säger Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Ellinor Wassberg, i pressmeddelandet.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy