Annons

Annons

Annons

Fallet "Gica" i Huskvarna

Hatbrott kan ligga bakom mordet

Efter mordet på den hemlöse EU-migranten utreder nu polis och åklagare om det kan ligga ett hatbrott bakom dådet. Det uppger Sveriges Radio Jönköping.

Polis och åklagare undersöker om hatbrott kan ligga bakom mordet på den hemlöse mannen i Huskvarna.

Som Jnytt tidigare har berättat har det framkommit uppgifter om att 48-årige Gheorghe ”Gica” Hortolemei-Lupu, som hittades mördad nära Smedbyn i Huskvarna den 8 augusti, blivit trakasserad av några ungdomar.

Gica, som han kallades av personer som kände honom, var ett välkänt ansikte i Huskvarna. Han ska ha misshandlats till döds och en livboj kan ha använts. En 16-årig pojke sitter häktad för inblandning i mordet och en 14-åring, som också misstänks för inblandning, har anlitat stjärnadvokaten Martin Cullberg. Fler yngre personer kan vara inblandade.

Annons

Annons

Socialtjänsten inkopplad

Åtminstone en av pojkarna har omhändertagits av socialtjänsten, enligt radion. Socialtjänsten har också sedan tidigare gjort en anmälan om att man oroar sig för minst en av pojkarna, uppger radion

Nu uppger Sveriges Radio Jönköping att hatbrott kan ligga bakom mordet.

– Det är naturligtvis något, som vi tillsammans med andra saker, kommer att utreda, säger åklagare Linda Schön.

Enligt radion ska pojkarna ha kastat saker på Gica från Rumänien och de ska ha kallat honom för ”Råttan”.

Kan begravas i Sverige

Enligt Expressen har ex-frun gått ut i rumänsk tv och berättat att hon sörjer Gicas död. Mannen kan komma att begravas i Sverige då det kostar för mycket för släkten att frakta kroppen till Rumänien.

Gica kom till Sverige för fyra år sedan och ex-frun och hans tre barn uppges inte ha träffat mannen på 14 år. Två av Gicas barn har också lämnat Rumänien för att, precis som Gica gjort, söka efter ett bättre liv någon annanstans. Men för Gicas del slutade det med en lång tids trakasserier i Sverige, vilket slutade med hans död.

”Lätt slå ihäl någon”

Leif G W Persson säger till TV 4 att det är en väldigt ovanlig händelse med så unga förövare. Även han är inne på att det kan vara ett hatbrott.

Annons

– Det händer någon gång per år. Då ger man sig oftast på jämnåriga, men sällan äldre. Det händer också, men det är mycket ovanligt faktiskt, De har påverkats av attityder i sin omgivande vuxenvärld eller av vänner och kamrater, säger kriminologiprofessorn i TV 4 Nyhetsmorgon.

Leif G W Persson säger att det finns en osäkerhet när det gäller uppsåt.

– Det är ganska lätt att slå ihjäl en människa, speciellt i det här fallet när vi pratar om en fysisk skör människa. Det kanske inte var deras avsikt, de kanske bara ville spöa honom, men det lär väl framkomma under utredningen. Nu dog han, och då blir konsekvenserna annorlunda, säger han.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan