Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Så vill de skapa trygga anställningar

Socialdemokraterna i Jönköpings län har tillsammans med representanter för tre LO-förbund presenterat ett förslag på tio åtgärder för ordning och reda på arbetsmarknaden. Bland annat vill man stoppa hyvling av arbetstid, avskaffa allmän visstid och motverka ofrivilligt delade arbetspass.

Från vänster: Anette Myrvold, Byggnads, Marie Yrjälä Svensson, Kommunal, Peter Persson, Socialdemokraterna, och Emma Johansson, Handels.

Inför valet 2014 presenterade Socialdemokraterna och LO ett program på tio punkter för att öka tryggheten på arbetsmarknaden. En stor del av dessa åtgärder har under mandatperioden genomförts, och inför valet den 9 september har Socialdemokraterna och LO presenterat ett nytt 10-punktsprogram.

– Socialdemokraterna är ett löntagarparti och vi tycker att det finns en obalans på arbetsmarknaden där löntagare har pressats tillbaka. I ett läge där SD och Alliansen går till val på starkt löntagarfientliga förslag som sänkta ingångslöner försämringar i lagen om anställningsskydd presenterar vi ett 10-punktsprogram som ska förbättra tryggheten på arbetsmarknaden för den som arbetar, säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten Peter Persson.

Annons

Annons

"Utnyttjas av arbetsgivare"

En av de tio punkterna handlar om att skapa trygga anställningar. I detta ligger bland annat avskaffande av allmän visstid, stärkt rätt till heltidsanställning samt begränsningar av delade turer.

– Att stärka rätten till heltidsanställning är en viktig fråga för våra medlemmar. De behöver en lön som de kan försörja sig på och en pension som går att leva på. Vi behöver också komma tillrätta med ofrivilliga delade turer, säger Marie Yrjälä Svensson från fackförbundet Kommunal.

En annan punkt handlar om att bekämpa arbetslivskriminalitet och osund konkurrens. Det handlar bland annat om att reformera F-skattesystemet för att säkerställa att det inte används för att kringgå arbetsrätten.

– F-skatten får inte användas för att ersätta en anställning. Vi har många utländska bolag som arbetar här där alla anställda har F-skattsedel. Samtidigt har alla likadana arbetskläder med samma bolags namn. Systemet som det ser ut nu utnyttjas av arbetsgivare som inte vill ta sitt fulla ansvar för de personer som arbetar för dem, säger Anette Myrvold, ombudsman på Byggnads och vice ordförande för LO-distriktet i Småland-Blekinge.

Stoppa hyvling

Socialdemokraterna går också till val på att stoppa hyvling av arbetstid och föreslår därför att anställningsskyddet även ska omfatta de timmar som står på anställningskontraktet.

Annons

– Inom handeln är det få som arbetar heltid. När arbetsgivaren dessutom börjar hyvla på arbetstiden och vi som anställda får arbeta ännu färre timmar är det svårt att få ihop en lön som går att leva på. Dagens system innebär också att arbetsgivaren inte behöver ta hänsyn till turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd när de skär bort arbetstid, säger Emma Johansson från fackförbundet Handels.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan