Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Så var det på partiernas valvakor

Text: 

En lång valrörelse avslutats i kväll med valvaka. Partierna samlas för att tillsammans följa resultatrapportering i en valbevakningsfest. Men hur festligt är det på en valvaka egentligen och hur skiljer sig partierna?

Andreas Sturesson (KD) på Kristdemokraternas valvaka på restaurang Aqua.

God stämning på Kristdemokraternas valvaka.

Ilan De Basso (S) har valvaka på Guvernören tillsammans med 150 andra Socialdemokrater.

Lizette Bülow (SD) och Kristian Aronsson (SD) tillsammans på Sverigedemokraternas valvaka på Dirty Dick.

Annons

Annons

Runt 19.00 började partierna dra igång sina valvakor på valdagen. Jnytt besöker under kvällen samtliga valvakor för att kolla läget och se hur partiets kväll ser ut.

På Vänsterpartiets valvaka, på Comfort Hotel, var det redan vid 19-tiden cirka 70 personer som laddade upp inför kvällen med en rejäl middag.

- Det verkar ändå vara avslappnad och trevlig stämning här hittills. Men man märker ju att folk är lite nervösa och så där. Folk sitter och äter och sneglar på TV-apparaten, säger Vänsterpartiets Jerry Hansson.

Hansson själv är positiv inför kvällen, men erkänner att han inte kunnat slappna av inför valdagen.

- Jag har sovit jäkligt lite inatt faktiskt. Det var ingen idé att sova, det är så spänt. Jag känner mig försiktigt avvaktande. Man ska inte ta ut nåt i förskott, det är livsfarligt, säger Hansson men ger en hoppfull syn på kvällen och valresultatet:

- Det känns som vi har flyt just nu. Det bästa med vår valvaka är att vi tror på ett riktigt bra resultat. Det är jäkligt spännande faktiskt.

"Det blir en lång natt"

Moderaterna i Jönköping firar på Vy Skybar i Munksjötornet. På hög höjd följer de valvakan på TV.

- Jag tycker vi har en väldigt bra stämning. Det är ett fantastiskt ställe, en jättefin vy över Jönköping. Jag tror att vi får en trevlig kväll. Vi har italiensk plockmat. Det blir en spännande och trevlig kväll, säger Carl-Johan Lundberg.

- Vi är laddade! Det är det här vi jobbar för. Det är grande finale av valrörelsen.

När Jnytt besöker Moderaternas valvaka första gången strax efter 20.00 har precis SVT:s första prognos kommit som visar att Moderaterna, enligt undersökningen, inte längre är ett av Sveriges två största partier efter att SD varit större i prognosen.

Annons

- Jag vill inte säga mer än att vi går inte på prognoser utan vi går på resultat, säger Lundberg och fortsätter:

- På riks är det väldigt nära mellan blocken. Det kommer bli en lång natt tror jag. Det är små marginaler.

Annons

"Politikernas nyårsafton"

I Österängens Konsthall ska Miljöpartiet ha sin valvaka. Vid 19-tiden var Margareta Sylvan och Agneta Fransson i full gång med förberedelserna inför kvällen.

- Vi gör väl ungefär som alla andra, väntar spänt på siffror. Och så ska vi äta lite. Vi ska också ha ett medlemsmöte. Det är inte bara så att man sitter och äter mat och följer vakan, säger dem till Jnytt.

Vad är det speciella för er på en valvaka?

- Vi kommer prata om allt som hänt under valrörelsen. Det blir som ett avslut på det hela. Det känns lite som politikernas nyårsafton. Men sen är man helt slut efter detta, det kommer efter denna kvällen, säger Sylvan och Fransson.

Hur känns det inför kvällen då?

- Man är ganska nervös och det brukar vara förväntansfullt och spänt. Det ska bli jättespännande men lite oroligt att man inte kommer veta hur det kommer se ut i Sverige efter idag. Det känns väldigt ovisst i år, det kan gå precis hur som helst.

Uppsluppet hos C

Ann-Marie Nilsson (C).

Hos Centerpartiet var det en uppsluppen stämning efter det att vallokalsundersökningarna presenterats i både SVT och TV4.

- Det är det. Det känns som att vi ska kunna gå framåt och det känns såklart bra. Det är mycket folk här, framförallt ungdomar och det bådar gott inför framtiden, säger Ann-Marie Nilsson (C), till Jnytt

Annons

Vad gör ni här under kvällen?

- Vi följer spänt tv/radio och internet. Sen ska vi äta lite förstås och ha en trevlig kväll.

Liberalerna: "Rösterna ska räkna"

Daniel Gerson, Liberalerna.

Annons

Hos Liberalerna var stämningen inte riktigt lika glad, partiet ökar något, men Daniel Gerson (L), toppkandidat till riksdagen, var inte nöjd.

- Jag hade velat ha 6,5-7 procent åtminstone, men det ska räknas också och nu hoppas vi det vänder under räkningarna, säger han till Jnytt och berättar om paritets valvaka:

- Vi käkar lite och tackar varandra för en god fight. Vi ska ha lite musik och följa räkningen under kvällen. Vi hoppas siffrorna blir bättre under natten.

"Hörde ett jubel"

Kristdemokraterna höll till på Restaurang Aqua där stämningen var riktigt god. Andreas Sturesson hade haft fullt upp med valsedlar hemma i Gränna när han fick ett glatt välkomnande på valvakan.

– Jag gick här ute på gatan och skulle precis gå in när jag hörde hur det jublades här inne, och då förstod jag att siffrorna såg väldigt bra ut, säger Andreas Sturesson (KD).

Hur laddar du upp nu inför kvällen?

– Nu tror jag att jag ska få i mig lite mat, för jag har inte hunnit äta idag, det får bli laddningen, säger Sturesson.

Hur vill du beskriva stämningen här inne just nu?

– Människor är glada och det är väldigt varmt redan, trots att dörren är öppen så det blir en väldigt varm kväll i dubbla avseenden, säger Andreas Sturesson.

Annons

Sverigedemokraterna hade sin valvaka på Dirty Dick. När Jnytt kikade förbi hade de precis fått något att äta och veta de höga siffrorna i valdagsundersökningarna.

Hur laddar ni upp inför resultatet ikväll?

– Laddar upp? Jag är helt urladdad efter den senaste veckan. Det är hemskt skönt att det är över nu valet för det har varit jobbigt den sista veckan, säger Kristian Aronsson (SD).

På restaurang Guvernören hade 150 Socialdemokrater samlats.

– De som deltar ikväll som har varit med och slitit från morgon till kväll och känner att de har fått resultat för det de gjort i valet. I kväll ska vi stötta varandra, det är väldigt många som tagit ut sig till max i den här valrörelsen. Nu fokuserar vi på varandra och det vi har åstadkommit tillsammans, nåt mer finns inte för tillfället, säger Ilan De Basso (S).

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan