Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Hon tar klivet till riksdagen

Text: 

Den sista röstningen pågår och ännu är det inte helt klart med hur många mandat partierna får och vilka som får en plats i riksdagen. Vänsterpartiet gjorde ett starkt val och får efter åtta år en vänsterpartist från Jönköpings län med i riksdagen igen.

Ciczie Weidby (V) från Jönköping får en riksdagsplats.

Ciczie Weidby från Jönköping kommer bli Vänsterpartiets riksdagsledamot från Jönköpings län. Partiet gjorde ett starkt val och gick från 0 mandat till 1.

Hur känns det att få en riksdagsplats?

– Ja, det tyder ju på det nu och det känns fantastiskt att vi har fått ett mandat efter åtta år, säger Weidby.

Varför gick det så bra för Vänsterpartiet i valet tror du?

– Jag är helt övertygad om att det är för att folk vill ha en jämställd politik. En politik som de kan lita på, som inte kränger dit vinden blåser, Weidby

Annons

Hur förbereder du dig för din nya position?

Annons

– Det känns lite overkligt att lämna den arbetsplats jag arbetat på i 15 år. Det här måste sjunka in sen få jag åka upp och lära mig att hitta och jag kommer vara den mest vilsna personen på nya jobbet men det blir spännande, säger Weidby.

Ovisst läge

För Kristdemokraterna är läget ovisst just nu, de får ett extra mandat men vet ännu inte vilka det blir som kommer med till riksdagen.

– Det går inte alls att räkna ut just nu eftersom det här kommer avgöras på personkryssen. Ebba Bush Thor står med på massor av olika listor och det är likadant med Lars Adaktusson, säger Andreas Sturesson (KD).

Socialdemokraterna går från fyra till tre mandat, där det just nu ser ut som att Carina Ödebrink, Peter Persson och Johanna Haraldsson som tar de tre platserna. Men inget är klart ännu.

– Vi inväntar ännu slutresultatet, det går inte att dra några slutsatser ännu. Nu håller vi på med möten internt i partiet och följer upp valet efter den här långa valrörelsen, säger Ilan De Basso (S).

Sverigedemokraterna stannar kvar på två mandat.

– Det ser ut som att vi får med Angelica Lundberg från Mullsjö och Staffan Eklöf från Jönköping. Sen är det lite osäkrare om Eric Westroth kommer med eller inte, men det är ju förhoppningen. Personkryss kan ju avgöra, säger Kristian Aronsson (SD).

"Känns underligt"

Förbundsordförande för Moderaterna i Jönköpings län, Gottlieb Granberg tycker att det var ett annorlunda val eftersom de flesta partierna ser sig själva som vinnare.

Annons

Annons

– Som det ser ut blir det Mats Green och Helena Bouveng i den ordningen som företräder sen kan personkryss avgöra. Tidigare har vi haft tre men det här var ganska väntat för oss eftersom vi följt opinionsundersökningarna, säger Gottlieb Granberg.

Hur känns det efter gårdagens resultat?

– Det känns underligt, alla tycker att de är vinnare. Vi känner ju oss som vinnare och Socialdemokraterna känner sig som vinnare även fast de gick ner så mycket, säger Granberg.

Miljöpartiet fortsätter med 1 mandat där det ser ut som att Emma Hult från Jönköping kommer att fortsätta representera länet.

Liberalerna fick behålla sitt mandat som Emma Carlsson Löfdahl har och som också är etta på listan.

Det slutliga resultatet från rösträkningen kommer redovisas tidigast på fredag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan