Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Vändningen - de kan styra i majoritet

Text: 

Alliansen har möjlighet att bilda ett majoritetsstyre i Jönköpings kommun. Men det kan krävas stöd av Miljöpartiet. Det står klart när samtliga 75 valdistrikt är räknade.

Det är ännu oklart hur Jönköpings kommun kommer att styras under den kommande mandatperioden.

På valnatten talade det mesta för att Jönköpings kommun kommer att styras i minoritet under den kommande mandatperioden – precis som varit fallet de senaste fyra åren.

Annons

Annons

Men nu har resultaten reviderats – och det lär glädja alliansen. De fyra borgerliga partierna får tillsammans 39 mandat, att jämföra med 32 för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Det betyder att alliansen har möjlighet att styra i majoritet, utan Sverigedemokraterna som vågmästare.

Men det beror samtidigt på hur Miljöpartiet väljer att agera. MP, som samarbetade med alliansen mellan 2006-2014, fick fyra mandat och det betyder att alliansen och MP tillsammans har 43 mandat. Om S, SD och V skulle rösta lika kommer de upp i 38 röster, vilket alltså inte är tillräckligt.

”Öppna för att prata”

MP:s toppnamn i kommunen, Margareta Sylvan, sade under måndagen till Jnytt att hon skulle föredra blocköverskridande samarbete.

– Det hade vi önskat och jag tror det är bra för kommunen om partierna inte låser fast sig. Jag tycker blockpolitiken är förstelnande, sade hon.

På frågan om MP kan tänka sig att styra med alliansen svarade hon:

– Jag skulle varken säga bu eller bä till det i detta skede. Vi ska vara öppna för att prata. Sen är risken att om vi går in i ett rent allianssamarbete att vi försvinner likt MP gjorde på riksplanet. Att gå in i en så stark konstellation kan vara problematiskt.

Kan tänka sig samarbete

Sannolikt väntar tuffa förhandlingar mellan partierna den närmaste tiden.

Annons

Under måndagen öppnade kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) för ett blocköverskridande samarbete.

Annons

– För oss är det självklart att diskutera med de andra allianspartierna som vi har haft samtal med under lång tid. Men vi är även beredda att föra samtal så att vi hittar hållbara lösningar. Det är alltid bra att få till en majoritet, det skapar trygghet och ökar möjligheten att få igenom en budget, sade hon.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan