Annons

Annons

Annons

Valet 2018

MP:s besked – efter alliansens invit

Text: 

Alliansen skulle med stöd av Miljöpartiet kunnat bilda ett majoritetsstyre i Jönköping. Men nu väljer MP att rata alliansen. Partiet vill i stället samarbeta med S, V, C och L, rapporterar jp.se.

MP vill se ett nytt styre i Rådhuset. <strong id="strong-daa0136ab6877f656bf2096d85471c38">Foto: Pär Grännö</strong>

Jnytt rapporterade under tisdagen hur alliansen skulle kunna komma att bilda majoritet i Jönköping. De fyra borgerliga partierna behövde då stöd av Miljöpartiet. Det hade inneburit att Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet sammanlagt skulle fått 43 mandat.

Annons

Annons

Lösningen hade bland annat inneburit att de fem partierna skulle kunna styra utan Sverigedemokraterna som vågmästare. Om SD, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna hade röstat lika hade de tre partierna endast kommit upp i 38 mandat.

Ratar alliansen

Margareta Sylvan, ett av MP:s toppnamn, sade under måndagen till Jnytt att hon skulle föredra ett samarbete över blockgränserna.

– Det hade vi önskat och jag tror det är bra för kommunen om partierna inte låser fast sig. Jag tycker blockpolitiken är förstelnande, sade Sylvan.

Men nu har partiet bestämt sig. De nobbar alliansen, vilka hade bjudit in MP till samtal, rapporterar jp.se.

Den stora anledningen uppges vara att MP står för långt i från KD och M i vissa viktiga frågor.

Lägger fram nytt förslag

Men när det gäller de övriga allianspartierna har MP en annan hållning. Partiet föreslår nämligen ett majoritetsstyre tillsammans med C, L, V och S, vilket skulle uppgå till 43 mandat i kommunfullmäktige.

– Vi har mycket gemensamt när det gäller sociala frågor, skolfrågor och äldrevård, miljö- och klimatfrågor. Och vi skulle kunna driva satsningen på en bättre kollektivtrafik i Jönköping på ett bra sätt, säger språkröret Mats Weidman (MP) till jp.se.

Annons

C har inte hunnit utse förhandlare ännu och gruppledaren Anders Samuelsson (C) vill inte kommentera förslaget.

Inger Gustafsson, förhandlare för L, bekräftar för jp.se att partiet fått ett samtal från MP och att frågan ska diskuteras inom partiet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan