Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Långtidsarbetslösheten sjunker i länet

Annons

Arbetsmarknaden i Jönköpings län visar fortsatt styrka och arbetslösheten faller på bred front. Det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten fortsätter att minska i Jönköpings län. I augusti uppgick antalet inskrivna arbetslösa till 9 989 personer, varav 4 948 var kvinnor och 5 041 var män. Det är en minskning med 762 personer jämfört med förra året.

Ett trendbrott

Efter att antalet inskrivna arbetslösa med långa tider utan arbete ökat under flera års tid sker nu ett trendbrott. För tredje månaden i rad minskar antalet inskrivna med arbetslöshetstider längre än tolv månader i jämförelse med föregående år. I augusti hade 4 502 personer varit utan arbete i mer än tolv månader. Det är 220 färre än under samma månad förra året.

Annons

Annons

– Att långtidsarbetslösheten minskar är ett mönster vi ser även för riket, säger Ida Karlsson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Det är utomeuropeiskt födda som till stor del stått för den tidigare ökningen i antalet inskrivna med långa tider utan arbete. Detta gäller såväl bland deltagarna i etableringsprogrammet som utanför.

Arbetslösheten minskar på bred front

Antalet inskrivna arbetslösa har minskat oavsett utbildningsnivå och födelseregion i jämförelse samma månad ifjol. Antalet inskrivna arbetslösa minskar för båda könen men något snabbare något för män.

Även antalet unga inskrivna arbetslösa, det vill säga personer i åldrarna 18-24 år, fortsätter att minska i länet. I augusti var 1 547 ungdomar inskrivna som arbetslösa på länets arbetsförmedlingar, vilket är en minskning med 281 personer sen förra året.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy