Annons

Annons

Annons

Munksjöstaden

Experten: Vättern av yppersta kvalité

Kvalitén på vattnet i Vättern och Munksjön har diskuterats fram och tillbaka. För att få reda på hur det egentligen står till följde Jnytt med på en av de vattenprovtagningar som Länsstyrelsen gör i Vättern varje månad.

– Munksjön är en av Sveriges mest förorenade sjöar, det råder inget tvivel om det, säger Måns Lindell, vattenekolog på Länsstyrelsen.

Maria Carlsson och Måns Lindell från Länsstyrelsen visar hur ett vattenprov går till i Vättern.

Maria Carlsson är en av de vattenekologer på Länsstyrelsen som tar vattenprover i mitten av varje månad. Vattenproverna görs ute i Munksjön och på 14 olika ställen runt hela Vättern.

Detta har gjorts av Länsstyrelsen varje månad de senaste 50 åren för att kontrollera så föroreningarna inte rör på sig, beskriva vattnet ur ett miljöövervakningsperspektiv och för att veta hur mycket som tillförs Vättern runt hela sjön.

Maria Carlsson tar ett prov vid en av mätningsstationerna.

Annons

Annons

– Vi mäter bland annat nivån av metaller och en speciell flaska för kvicksilver. Vi mäter även syrgashalter på plats för det är ett bra sätt för att se hur vattnet mår, säger Carlsson.

– Vi gör detta för att dels kontrollera Munksjöns vatten själv, att kontrollera att föreningarna ligger kvar där de gör, i botten och sen vill vi kontrollera belastningen på Vättern där vi räknar på hur mycket Vättern tillförs, säger Måns Lindell som är vattenekolog på Länsstyrelsen.

Provet sker på en halvmeters djup och efter varje prov sker en dokumentation som beskriver väderförhållandet som följer med provet till labbet.

Hur är Vätterns vattenkvalité?

– Det är väldigt bra, det är av yppersta kvalité. Många av de miljöproblem som fanns under 40,50,60-talet är lösta och vi säger att Vättern är återställd till 1800-talets nivå, sen finns det nya saker som dyker upp som inte fanns på 1800-talet så vi jobbar kontinuerlig med att förbättra vattenkvaliteten, säger Lindell.

Varför tror många att vattnet i Vättern är dåligt?

– Man kan välja att antingen lyfta fram det som är utmaningarna eller så kan man välja att lyfta fram allt som är bra, skippar man den ena proportionen så har man bara den andra. Så vi jobbar mycket med att lyfta fram hur bra det är generellt i miljön egentligen, vi har fixat mycket i Sverige, inklusive Vättern, säger Lindell.

Mätinstrumentet som används till vattenproverna.

Annons

Annons

Varför visade badtester i somras att vattnet var för dåligt att bada i?

– På badtesterna mäter man framförallt bakterier. Vi har ett reningsverk här och ett i Huskvarna plus att fåglarnas bakterier kan synas på dessa tester. I det fallet på Vätterstranden var det nog en väldig tillfälle att just då i den flaskan fick man en anmärkning på för mycket bakterier, men man vet inte var ifrån de kommer och provet några dagar efter var okej, säger Lindell.

Hur är vattnet i Munksjön?

– Munksjön är en av Sveriges mest förorenade sjöar, det råder inget tvivel om det. Den ligger på 30 i topp listan på objekt som har behov av åtgärd. Föroreningarna där är hårt knutna till botten och inte vattnet, så vattnet som rinner förbi här ut i Vättern är konstigt nog, ganska okej, säger Lindell.

De senaste 50 åren har vattnet i Vättern förbättras för varje år, det är en följd av de åtgärder som gjordes efter att miljölagarna infördes.

– I slutändan är det du och jag och medborgarna som är via vår livsstil bekymret och där skulle man ju vilja att folk mer tänker på sitt egna agerande än att skylla på någon annan, som på reningsverket till exempel, säger Lindell.

Resultaten från vattenproverna går att hitta på Naturvårdsverkets hemsida och på SMHI, eller så kan man kontakta Länsstyrelsen för mer information.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan