Anna Mårtensson kom inte med som Liberalernas riksdagsledamot, nu väljer hon att lämna politiken och sitt yrke som åklagare.
– Nu känner jag mig besviken, men det var ju ingen överraskning, det är svårt att konkurrera ut en sittande, säger Mårtensson.

Anna Mårtensson (L) lämnar politiken och sitt yrke som åklagare.
Anna Mårtensson (L) hade för fyra år sedan sagt att hon skulle lämna kommunpolitiken i år. Hon är nöjd med att varit den första kvinna som kommunfullmäktiges ordförande och att hon varit det första kommunalrådet i Jönköping.
Annons
Annons
– Det är ganska roligt jag haft båda dem posterna. Jag är nöjd med det jag lämnar över till mina kandidater, säger Mårtensson.
Det stora målet var att ta sig till riksdagen, när det inte förverkligades så väljer hon att lämna politiken helt.
– Det var för min egen utveckling som jag ville komma vidare till riksdagen och när inte det gick så fick det räcka. Nu känner jag mig besviken, men det var ju ingen överraskning, det är svårt att konkurrera ut en sittande, säger Mårtensson.
Lämnar som Åklagare
Mårtensson var inte nära att konkurrera ut Liberalernas första namn, Emma Carlsson Löfdahl (L). Hon blev andra ersättare till slut, men med väldigt lite marginal till att bli första.
– Om jag hade fått 25 kryss till så hade jag fått fem procent och då hade jag blivit första ersättare, säger Mårtensson.
Hon väljer nu också att lämna arbetet som åklagare för att starta ett helt nytt kapitel i livet.
– Chefen hade förhoppningar att jag skulle börja jobba heltid nu när jag inte fick den här platsen, men jag tänker öppna ett nytt kapitel i mitt liv. Jag är beroende av att det händer nya saker, att få jobba kreativt och utvecklade, nu är jag arbetssökande, säger Mårtensson.
Vad vill du göra nu istället?
– Jag är rätt öppen, jag tror inte man ska vara så bestämd. Jag vaknade upp för nån natt sedan och fick en idé om att jag ville bli ordförande för en nationell, ideell organisation som arbetar med utsatta människor, det hade vart kul. Jag vill ta vara på den kunskapen jag har från politiken, rättsväsendet och kommunikationsdelen, säger Mårtensson.