Annons

Annons

Annons

En dag med klimatet i fokus

Text

Klimatveckan pågår för fullt i Jönköping och en av alla 50 aktiviteter som anordnas är klimatdagen i city. I år stod klimatsmart mat i fokus där man kunde smaka på olika maträtter som är bra för klimatet.

Eva-Lena Eliasson, Oliver Renström och Maria Cannerberg från Region Jönköpings län visade upp sin klimatsmarta mat under klimatdagen.

Under dagen fylls city av personer och organisationer som bidrar till ett mer hållbart och klimatsmart samhälle, flera bjöd på mat som är bra för miljön som besökarna kunde få smaka på.

Annons

Företagen visade även upp solceller, el-och biogasbilar och elcyklar för att få veta mer om hur Jönköpings län klimatanpassas.

Länsstyrelsen som är en del av klimatrådet anordnade dagen. Jnytt var på plats i spöregnet och träffade Jesper Argelius som är projektledare på Länsstyrelsen.

– Vi vill ha en aktivitet som riktar sig till allmänheten. Det händer mycket under den här veckan som riktar sig till en specifik målgrupp men vi vill göra något som alla Jönköpingsbor kan ta del av, säger Jesper Argelius.

Annons

Varför är den klimatsmarta maten i fokus i år?

– Det började väl egentligen att vi har haft återkommande seminarium om mat och klimat. Vi märker att vi får många frågor om det. Det är så vardagsnära, alla äter och alla reser så då tänkte vi att det blir ett bra tema. Det är lite kul också eftersom att man får smaka och äta och uppleva också, säger Argelius.

Region Jönköpings län visade upp sin solel, elcyklar, biogasfordon och bjöd på klimatsmart mat från sjukhusköket på Ryhov som både var ekologisk och svenskproducerad.

Mer grönt

– Vi har jobbat med klimatsmart mat ganska länge men vi vill visa upp det och tala om vad vi gör för något, säger Eva-Lena Eliasson, kökschef inom måltid Jönköping.

– Vi har en viktig roll att vara föregångare i området och visa att vi lagar mindre kött, det behöver inte vara helt vegetariskt, men att det är en mindre andel kött och mer grönt. Med den här dagen vi vill visa och inspirera allmänheten att göra kloka val, säger Maria Cannerberg, miljöchef i Region Jönköpings län.

Annons

Okänd fisk

Refarm bjöd på provsmakning som var gjort på Clarias, en fisk som de ville uppmärksamma under dagen.

– Det här är en ganska okänd fisk för de flesta svenska konsumenter, vi vill föra fram den som en bra matfisk. Det speciella med den är att man odlar den i tankar och på det avloppsvattnet så gödslar man grönsaksodling, så man får väldigt mycket grönsaker och fisk samtidigt, säger Magnus Hörberg som är kock på Refarm.

Under klimatdagen deltar Region Jönköpings län, Klimatrådet, Fokusgruppen för klimatanpassning, Länsstyrelsen, Klimatsvaret, Energicentrum, Bikupan, Miljö Linné och Atteviks.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan