Annons

Annons

Annons

Många valpar besöker veterinären i onödan

Text

Under valpens första levnadsår besöker var tredje valp veterinären. I många fall behöver valpen inte ett besök hos veterinären utan går att förebygga hemma med rätt kunskaper.

Många gånger behövs inte ett besök hos veterinären med valpen.

Många besöker veterinären med sina valpar under det första året, många gånger är valparna pigga och energiska men besöker ändå veterinären på grund av skador. De vanligaste diagnoserna är att valpen haltar eller kräks.

Annons

Annons

– Självklart ska man gå till veterinär om valpen blir sjuk, men många skador och sjukdomar kan förebyggas i hemmet. Vi vill att flera valpägare ska känna större trygghet med ökad kunskap och rätt stöd vid behov, säger Agnes Fabricius, vd, Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Känna igenom kroppen

De vanligaste orsakerna är foderbyte, att valpen tuggar i sig något olämpligt, har för långa klor eller överdriven rengöring av öron. Agria Djurförsäkringars tips är att känna igenom valpens kropp varje dag för att uppmärksamma eventuella förändringar.

- Osäkra valpägare kan be om råd av sin uppfödare som ofta är kunnig och van vid de vanligaste valpsjukdomarna. Det kan också kännas tryggt att få en första veterinärbedömning via FirstVet, säger Agnes Fabricius.

Vid akuta fall som om valpen har ett nedsatt allmäntillstånd, sämre törst eller aptit, om febern stiger upp mot 39 grader samt vid ihållande eller blodblandad kräkning eller diarré.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan