Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköping

Bildspel: Här firas Fruktens dag

Helen Karlsson och Daniel Löfqvist från Huskvarna ville veta vad de hade för äppelsorter hemma på gården.

Annons

Under lördagen arrangerades Fruktens dag på Brunstorps gård och många passade bland annat på att komma dit och få sin frukt sortbestämd. Det fanns också möjlighet att kika på fruktutställningen med över 200 frukter.

Gunnar Westin från Huskvarna har i 20 år undrat vad han har för äppelsort hemma. Under lördagen fick han svaret.

Cathrin Karlberg, boende utanför Ölmstad, har 13 träd med äpplen hemma. Nu har hon fått svar på frågan vilka sorter det är.

Fruktens dag firades på Brunstorps gård.

Fruktutställning, visning och försäljning stod på lördagens program på Brunstorps gård.

Annons

Annons

Många ville få veta vilken sorts äpplen de har hemma.

Många lockades till Brunstorps gård under Fruktens dag.

Det är ett riktigt äppelår i år.

Brunstorps gård ligger vackert i naturreservatet vid foten av Brunstorpsberget och är också nationellt intressant med sina kulturhistoriska byggnader och hundratal fruktträd.

Den som var nyfiken på att få frukten sortbestämd kunde passa på under lördagen.

Besökarna kunde kika på fruktutställningen med över 200 frukter.

Gunnar Westin från Huskvarna hade väntat i 20 år för att få veta vad han har för äpplen på gården. Under lördagen lyckades han dock på svar på frågan.

– Det är Cox Pomona jag har, berättar han och håller upp ett av sina äpplen som han nu fått sortbestämd.

Annons

Han berättar att han haft tur att han hade möjlighet att kunna ta sig till Fruktens dag i år och att äpplen är en frukt han gillar att äta.

Gillar äpplen

Även Cathrine Karlberg, boende utanför Ölmstad, är förtjust i äpplen. Hon har 13 träd hemma på gården, men då det var max tre sorter som gällde som man fick ha med sig på Fruktens dag, så fick hon välja ut de tre äppelsorter hon var mest nyfiken på. En av sorterna av dem var riktigt stora och en annan hörde till hennes favoriter.

Annons

– Man skulle ha med sig fem frukter av varje sort och jag lämnade bland annat fram en av de största äpplena jag hade. Den stora sorten visade sig vara Golden Noble, och min personliga favorit som jag hade med mig visade sig vara Maglemer. Den tredje sorten jag hade med mig var Filippa, berättar Cathrin Karlberg.

Förutom att äta äpplena som de är brukar hon göra mos av dem och mata korna och hönsen med dem. Hon har även planer på att göra äppeldricka.

– Det ramlar ner så mycket äpplen nu att jag fyller en-två skottkärror om dagen. Nu när det var storm ramlade det också ner många äpplen, berättar hon.

Guldärtan delades ut

Daniel Löfqvist och Helen Karlsson, nyinflyttade i Huskvarna, bor 200 meter från Vättern och har sju äppelträd. Det äldsta trädet är från 1930-talet och paret var nyfikna på vilken sort det kunde vara. När Jnytt sprang på dem stod de i kön för att få sorten bestämd.

– Vi har bara bott på gården ett år och är nyfikna på vad det kan vara för sorter, berättar Helen Karlsson.

Annons

Förutom olika typer av utställningar och andra arrangemang delades också Guldärtan ut under dagen. Guldärtan går i år till Marcus Söderlind och Emma Lundin, Söderlinds ekologiska odling, i Långhult utanför Habo. De får utmärkelsen för att på ett förtjänstfullt sätt förvaltat den mycket gamla odlartraditionen som den yrkesmässiga köksväxtodlingen representerar.

Priset delades ut av landshövding Helena Jonsson.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy