Annons

Annons

Annons

Blir kommunalråd efter Sturesson

Text: 

Om bara några veckor går kommunalrådet Andreas Sturesson (KD) på föräldraledighet med sitt andra barn. Nu står det klart att han kommer att ersättas av Cecilia Hjorth Attefall.

Cecilia Hjorth Attefall (KD) blir nytt kommunalråd i Jönköpings kommun – under tiden som Andreas Sturesson är föräldraledig.

Andreas Sturesson har beviljats föräldraledighet och kommer vara ledig från och med 18 oktober fram till årsskiftet.

– Jag kommer att vara kvar ett antal veckor till och vara med och göra klart budgeten. Jag tror att det är väldigt svårt för någon annan att bara hoppa in i det arbete, säger Sturesson.

Den rådande mandatperioden sträcker sig till den sista december. Vad som händer efter det är fortfarande oklart med Sturesson understryker att han står till förfogande för att vara kommunalråd även nästa mandatperiod om partiet så önskar.

Annons

Men först väntar några månaders föräldraledighet och tajmingen kunde inte ha varit mer läglig enligt Sturesson.

Annons

– Nu är det inte så att jag har valt att vara föräldraledig precis när det passar politiken, men i det här fallet blev det ju väldigt bra, konstaterar han.

”Får aldrig tillbaka den här tiden”

Nu ser han fram emot att få ägna sin tid åt familjen ett tag.

– Jag kommer ju aldrig få tillbaka den här tiden, det går inte göra om det här vid någon annan tidpunkt i livet. För mig är det viktigt att ta tillvara den möjligheten. Som politiker är det tyvärr så att man titt som tätt åker till jobbet innan barnen har vaknat och kommer hem efter att barnen har somnat. En valrörelse är oerhört tuff som småbarnsförälder. Det smärtar titt som tätt, säger Sturesson.

Han var föräldraledig med sitt första barn sommaren 2016. Då var han det första manliga kommunalråd som hade varit föräldraledig i Jönköping.

Kommer du kunna släppa politiken under din föräldraledighet?

– För femton år sedan, när jag var tjänsteman i partiet, hade jag oerhört svårt att släppa jobbet. Jag minns att jag och två kompisar var iväg på semesterresa i Spanien. De låg vid poolen och jag satt på hotellrummet och gjorde Alf Svenssons valturné. Nu har jag lärt mig att stänga av. Känner man sig trygg med att man har en ersättare som är lämplig för uppgiften så kan man absolut släppa det, säger Sturesson och tillägger:

– Men eftersom jag är ordförande i partiets styrelse kommer jag inte vara helt bortkopplad från politiken. Fast det är ju något som jag gör på min fritid.

Annons

Annons

"En styrka”

Det blir Cecilia Hjorth Attefall som hoppar in som ersättare för Sturesson under hösten.

– För mig personligen känns det jättebra att kunna gå in och stötta Andreas under den här tiden. Det blir okomplicerat för Andreas att lämna över till mig eftersom att vi har jobbat så tätt den här fyraårsperioden, säger hon.

Hjorth Attefall har en yrkesbakgrund som journalist och projektledare, och i dag driver hon ett konsultföretag med sin man. Hon beskriver sig även som en föreningsmänniska och har nyligen avslutat en lång period som styrelseordförande för Erikshjälpen på nationell nivå.

Under förra mandatperioden satt hon som vice ordförande i kulturnämnden och numera sitter hon som ordförande i äldrenämnden.

– Det är en styrka att kunna ta någon som redan jobbar i en utav de verksamheter som man ska vara kommunalråd för, säger Sturesson.

Vill spela en central roll

– Jag har börjat skaffa mig en relativt god överblick eftersom jag valdes in som ersättare i kommunstyrelsen vid halvårsskiftet. Nu får jag en chans att fördjupa mig i många av de här frågorna. Min ambition är att spela en central roll i politiken under nästa mandatperiod. Vi är 14 mandat i fullmäktige och jag har fått förmånen att väljas in och står som andra namn på vår lista. Att få inleda den tiden med att få fördjupa mig i de här välfärdsfrågorna som vi Kristdemokrater brinner för känns fantastiskt, säger Hjorth Attefall.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan