Annons

Annons

Annons

Annons

Kräksäsongen – så kan lönen ändras

Vänsterpartiet i Jönköping vill ändra sjukersättning för kommunanställda. Temabild.

Annons

Hösten är här och under vinterhalvåret blir det allt vanligare med smittor på vissa arbetsplatser, som gör att många behöver vara hemma från jobbet. Vänsterpartiet i Jönköping vill nu slopa karensdagen för vissa kommunanställda under vinterhalvåret och i stället införa ett karensavdrag.

- Tro fan att det är folk som åker på sjukdom när de är i sådana jobb där man får torka avföring eller kräks, säger Moa-Sara Marakatt, Kommunfullmäktige valkrets Syd - Ledamot, Vänsterpartiet.

Om du blir sjuk på din arbetsplats får du ingen ersättning den första dagen du är hemma under sjukdomen, som kallas karensdag. Moa-Sara Marakatt (V) har skickat in en motion till kommunfullmäktige i Jönköpings kommun där hon föreslår att karensdagen ska slopas i kommunen under tiden oktober till mars.

- För att man blir ju sjuk på jobbet och har man då en karensdag, inte nog med att du har blivit sjuk, du får dessutom betala för det genom att vara hemma utan ersättning första dagen. Trots att det har skett på jobbet. Det hade gjort kommunen attraktivare som arbetsgivare om man i stället hade ett karensavdrag, säger Moa-Sara Marakatt.

Hon vill i stället att kommunanställda främst inom förskola och äldreomsorg ska ersättas med ett karensavdrag under alla dagar de är hemma med sjukdom. Det innebär att man får sjukersättning alla dagar du är hemma, men inte till den fulla summan av sjuklönen.

Annons

Annons

- Tro fan att det är folk som åker på sjukdom när de är i sådana jobb där man får torka avföring eller kräks. På förskolan också, där byter man bajsblöjor och så vidare. Den typen av jobb gör ju folk sjuka oftare. De personerna hade behövt ett karensavdrag så att de får pengar för alla dagar de är hemma.

Motionen säger inte att man ska ta bort karensdagen utan att man ska ersätta den för kommunanställda.

Går till jobbet sjuka

I våras gick det mycket kräksjuka på den typen av kommunala arbetsplatser. Enligt Moa-Sara Marakatt var det många äldreboenden som hade 80 procent av personalen och de boende insjukna.

Och det kan leda till problem säger vänsterpartisten:

- Grupper som inte tjänar så mycket pengar kanske går till jobbet lite halvsjuk. Om man är lite halvkrasslig och känner att man hade kunnat jobba så väljer nog många det i stället för att vara hemma utan ersättning första dagen. Och då leder det ju till att många flera blir smittade.

"Kan handla om människoliv"

Moa-Sara Marakatt medger att satsningen hade kostat pengar för kommunen, av okänd summa, men att hon tror att det kommer betalar tillbaka i längden.

- Det hade lett till en kostnadsbesparing, i och med smittspridning. Då hade smittor inte spridits lika mycket mellan arbetskamrater eftersom folk hade varit hemma mer när de är sjuka. Så på det sättet hade man sparat in pengar, säger hon och fortsätter:

Annons

- Sen kan det handla om människoliv för vissa barn och äldre, och det kan man inte mäta i kronor och ören.

Hur hoppas du att motionen tas vidare?

- Jag hoppas att den behandlas och att flera partier inser vikten av minskad smittspridning, och att den då går igenom.

- Det är svårt att säga om den kommer gå igenom eller inte.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan