Annons

Annons

Annons

Annons

Hon tolkar Star Wars-musik på orgel

Den 19 oktober kommer organisten och Star Wars- fantasten Ulla Olsson till Kristine kyrka i Jönköping.

Annons

Om någon säger orgel är Star Wars-musik antagligen inte det första du kommer att tänka på. Men för Ulla Olsson är dessa två komponenter den perfekta kombinationen. Den 19 oktober kommer den färgstarka Malmöorganisten till Jönköping och Kristine kyrka, givetvis klädd som prinsessan Leia med hennes karaktäristiska kanelbulle-frisyr.

Kärleken till kyrkorgeln som instrument började tidigt. Redan innan Ulla Olsson börjat grundskolan följde hon med föräldrarna till kyrkan i småländska Lessebo. Kantorn introducerade henne för orgeln.

– Jag föll pladask för det mäktiga instrumentet, säger Ulla Olsson.

Det blev musikstudier i både Malmö, Köpenhamn och Paris och i dag spelar hon i både kyrkor och på festivaler i Sverige och utomlands.

”Jag älskar Star Wars-filmerna”

Men vi pratar inte om psalmer och Bachmusik som många antagligen förknippar med instrumentet. Det Ulla Olsson helst tolkar på sin orgel är är tv-spels- och filmmusik, och då framför allt musik från Star Wars.

– Startskottet var förra året när en kantor från Eksjö hörde av sig till mig och undrade om jag kunde medverka i något som heter Eksjö Orgeldagar och spela just Star Wars-musik, säger Ulla Olsson.

Annons

Annons

– Jag älskar Star Wars-filmerna och har följt dem ända från början i slutet av 70-talet. Jag föll pladask för hela konceptet. Prinsessan Leia är en stor inspiration för mig. Hon var den första riktiga hjältinnan i filmvärlden som både kämpar, slåss och vågar stå för det hon tror på.

Ulla Olsson tycker om att cosplaya, och då helst som prinsessan och hjältinnan Leia.

Musik för en hel symfoniorkester

Ulla Olsson har lagt ner ett gediget jobb på att arbeta om Johan Williams musik som är skriven för en hel symfoniorkester till ett enda instrument.

Förra året gav hon ut plattan ”May The Force Be With You”, där hon tolkar de klassiska Star Wars-styckena på just en kyrkorgel.

– Jag får mycket positiva reaktioner och mina konserter lockar mycket folk som annars inte brukar gå till kyrkan. Det är så kul att få en ny kategori av människor att upptäcka orgeln som instrument och samtidigt kyrkans fantastiska atmosfär och rymd.

Kommer till Jönköping

Den 19 oktober klockan 19.00 kommer Ulla Olsson till Jönköping och Kristine kyrka. Och det blir givetvis som favoritkaraktären Leia.

Tillsammans med Jönköpings Oratoriekör och dirigent Fredrik Sjöblom utlovas en musikalisk resa där hjältar och hjältinnor, vanliga människor, robotar och andra varelser, deltar i den eviga kampen mellan ljus och mörker.

Annons

– Kristine församling kommer att inleda kvällen med samtal kring filmerna. Star Wars är religionslöst men samtidigt finns det ett intressant tema gällande det ljusa och mörka och även kring utvecklingen av olika karaktärer. Han Solo är ju till exempel en skurk som blir en hjälte på slutet, säger Ulla Olsson.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan