Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköping

Populära butiken bygger ut

Elina Ginal, grundare av Grafitgrå, storsatsar i Kaxholmen.

Annons

I veckan påbörjade Grafitgrå utbyggnaden av den gamla smedjan i Kaxholmen. Lokalen, som ska byggas ut med cirka 550 kvadratmeter, väntas var inflyttningsklar i april.

– Vi tror på den här platsen, säger Elin Ginal, grundare av Grafitgrå.

När Jnytt tittar förbi är grävarbetet i full gång utanför Grafitgrå i Kaxholmen. Elin Ginal berättar att det är en dröm som går i uppfyllelse. Men resan hit har inte varit spikrak. Protester från grannar har nämligen försenat byggplanerna. Det har bland annat funnits en oro över att den nya byggnadens höjd ska störa utsikten över Landsjön.

När länsstyrelsen avslog överklagan valde grannarna att ta frågan vidare till domstol. Men nu har alla instanser gett klartecken och i måndags sattes alltså grävskopan i marken.

Annons

– Alla ska absolut få säga sin mening, men jag kan känna att det är lite tråkigt att det blev så här. Vi hade jättegärna fört en dialog. Samtidigt vill jag betona att de flesta tycker att den här satsningen är jättekul. Det är många som kommer förbi bara för att säga det till oss. Det känns skönt att ha det stödet i bygden, säger Elin Ginal, grundare av Grafitgrå.

Annons

Vill utveckla på landsbygden

Grafitgrå har sedan 2012 hållit till i den gamla smedjan där de har kafé och butik med försäljning av möbler och inredningsprylar inspirerade av naturen. Planen är att göra en tillbyggnad med ett större kafé, ett nytt orangeri samt nya lager- och produktionsutrymmen. I dag har bolaget sin lagerverksamhet inne i centrala Jönköping.

– Jag har länge känt att jag vill samla verksamheten. Det är inte hållbart att vara på två ställen nu när företaget har vuxit så mycket. Man kan säkert tycka att det vore mer naturligt att flytta in till stan, men jag tycker att det är kul att bygga något här ute på landsbygden. Vi tror på den här platsen, säger Ginal.

Det var hennes hyresvärd Janarne Wetterheim som kom med förslaget om att använda marken intill smedjan till att bygga ut ett lager i anslutning till den befintliga fastigheten.

– Det kändes som en ren dröm när han sa det, säger Ginal.

”Ska vara vacker att se på”

Hennes morfar Curt Andersson, som är pensionerad arkitekt, har gjort ritningarna.

Annons

– Det har varit en önskan för mig att någon gång få rita något tillsammans med morfar. Vi har alltid haft lite samma intressen och jag har lärt mig så mycket av honom, säger Ginal.

Annons

Totalt handlar det om en tillbyggnad på cirka 550 kvadratmeter fördelade i två plan, där övervåningen ska bli cirka 200 kvadratmeter och orangeriet cirka 60 kvadratmeter.

– Det kommer att bli en ”ladliknande” byggnad med brutet tak. Vi har gått in för att skapa en byggnad som ska vara vacker att se på. För mig är det viktigt att den passar in i omgivningen, säger Ginal.

Elins morfar Curt Andersson har gjort en modell av den nya byggnaden som beräknas vara klar i april.

Ett kreativt centrum

Byggnaden kommer även att ha plats för ett öppet kontorslandskap med rum för ytterligare bolag.

– Vi vill skapa ett kreativt centrum där man kan dra lite nytta av varandra. Jag kan drömma om att det skulle finnas någon fotograf och kanske någon grafisk designer. Men vi har inte öppnat den dörren så mycket än, så det är ganska oklart vad det blir, säger Ginal.

En upplevelse

Hon berättar att Grafitgrå har vuxit snabbare än vad företaget själva har gasat. Verksamheten har i dag en väl fungerande webbshop och ett 80-tal återförsäljare, men hemligheten bakom framgångarna tror hon främst ligger i att de erbjuder sina kunder en upplevelse.

– Man kan handla allt från sin soffa och det tar död på ganska mycket upplevelse och möten. Så jag tror att just det är viktigare än någonsin. Vi får ofta höra från folk att de tycker att det är så härligt att komma ut hit. Jag tror att det ligger mycket i de orden, säger hon.

Annons

Annons

– Sedan hoppas jag givetvis att folk tycker att vi gör bra grejer. Vi är ju jättesmala i stil och färgskala, men vi har vunnit mycket på det. Vi har inte anpassat vårt sortiment efter trender utan gjort det som vi tror på.

Under byggperioden kommer butiken och kaféet ha öppet som vanligt. Framöver kommer även butiken att förnyas, men exakt vad som ska hända där vill Ginal inte avslöja än.

–Vi får återkomma om det, säger hon hemlighetsfullt.

Invigningen av tillbyggnaden beräknas ske i slutet av maj.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy