Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Maktspelet: Så kan V agera

Annons

Liberalerna har gått ut och sagt att de vill inleda samarbetsförhandlingar med Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet gällande styret i Jönköpings kommun. Nu återstår det att se hur Vänsterpartiet agerar.

Thordis Samuelsson är förhandlare för Vänsterpartiet ihop med partikollegan Jerry Hansson. Hon uppges inte ha blivit överraskad när Centerpartiet gick ut och sa att man ville se ett styre i kommunen som bestod av Centerpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

Liberalerna var till en början försiktig med att uttala sig kring partiets inställning och inväntade först måndagskvällens medlemsmöte. Efter mötet meddelade Liberalerna att de ska inleda samarbetsförhandlingar med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Annons

Annons

”Kan stödja mittenstyre”

– Det har varit lite svårt att veta hur Liberalerna skulle agera, men annars har det här inte överraskat mig. Från vår sida tänker vi att vi vill ha största möjliga genomslag för vår politik och vi vill också se en riktig majoritet. Som läget är nu skulle det bli en stabil majoritet med S, MP, C, L och V. Men om Centerpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte vill ha med oss ser vi att det finns andra vägar att gå, men så långt har vi inte kommit ännu, säger Thordis Samuelsson.

Så ni kan tänka er att stödja det här mittenstyret om de vill ha med er i styret?

– Ja, det kan vi tänka oss. Om de vill ha med oss. Då blir det en förhandling om politiken och platserna.

Ni kommer att vilja få igenom er politik om ni stödjer den här konstellationen?

– Vi vill ha inflytande för vår politik om de här fyra partierna vill ha med oss som ett stödparti. Vi har inte fört något samtal med de här fyra partierna om detta, då det var först i går kväll som detta blir klart. Men det är ju inte så att vi inte pratar med partiföreträdarna. Vi har ju gjort en budget ihop med S och MP i fyra år, så visst pratar vi, säger Thordis Samuelsson.

”Väntar på samtal”

Men det är de som får ta initiativet till att prata med er?

– Vi väntar på ett fempartisamtal. Men det är ju inte så att vi bara sitter på vår kammare och bara väntar på att de ska komma till oss. Kontakterna finns ju och vi har kontakt dagligen. Om de bjuder in till samtal kommer vi att prata med dem. Det här är ju vårt förstahandsalternativ att stödja.

Annons

Men om de inte vill ha med er?

Annons

– Det får vi gå in på då, men vi utesluter inte en valteknisk samverkan med Moderaterna och Kristdemokraterna om vi får igenom vår politik. Vi har inte stängt dörren för dem. Det enda partiet vi stänger dörren för är Sverigedemokraterna. Nu får vi titta på olika alternativ och se vad som ger oss mest inflytande och sedan är det en förhandlingsfråga.

Thordis Samuelsson förklarar att en valteknisk samverkan med M och KD inte har något med politisk inriktning att göra utan är bara till för att maximera antalet platser i nämnder och bolagsstyrelser. De extra platser som den valtekniska samverkan ger (extra i förhållande till vad varje parti skulle fått var för sig) fördelar de samverkande partierna mellan sig. I politiska frågor röstar partierna därmed som de vill.

– För att vara säker på att få igenom sin budget och andra frågor i kommunfullmäktige i Jönköpings kommun måste den ”styrande” gruppen ha minst 41 mandat. S, MP, C och L har 38 mandat sammanlagt. Med Vänsterpartiets fem mandat blir det 43. Liberalerna skulle kunnat välja M och KD i stället (4+14+14=32 mandat) men hade då blivit beroende av SD (tio mandat) för att få till en majoritet. Det är lite samma situation här som på riksdagsnivån, förklarar Thordis Samuelsson.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan