Annons

Annons

Annons

Annons

Stafetten

Jobbet är rena lyxen för Maria

Maria Svaninger Anefur har de senaste elva åren jobbat heltid som kantor i Svenska kyrkan, med placering i Ljungarum. Den här veckan intervjuas hon i Jnytts artikelserie stafetten.

Annons

Att få jobba med sitt intresse är få förunnat. Men så är fallet för Maria Svaninger Anefur, som i många år har arbetat som kantor inom Svenska kyrkan.

– Det här jobbet är lyx för mig, säger hon i Jnytts artikelserie "Stafetten".

I förra delen av Jnytts artikelserie, ”Stafetten”, fick ni läsa om Lina Bjerke, som är ordförande i Jönköpings Fältrittklubb. Hon lämnade över stafettpinnen till Maria Svaninger Anefur, kantor i Jönköpings församling, som därmed är nästa person att intervjuas.

– Hon ger alltid 150 procent till barnkörerna, men även vuxenkörerna, och hennes positiva energi smittar verkligen av sig, säger Lina Bjerke.

Efter många år på samma arbetsplats är Maria Svaninger Anefur varm i kläderna och hur trygg som helst med sina arbetsuppgifter. Men att hon skulle jobba som kantor var ingen självklarhet under uppväxten i Vetlanda.

Annons

– Nej, det var det inte från början. Jag är visserligen uppvuxen i en musikmiljö eftersom alla i familjen var musikintresserade och kyrkan har alltid funnits med. Men jag höll på mycket med gymnastik i tonårstiden och då fick musiken stå tillbaka för idrotten.

Annons

Valet av yrke skulle växa fram åren närmast efter studenten.

– Jag bodde i USA året efter gymnasiet och sedan gick jag musiklinjen på en folkhögskola i Oskarshamn. När jag fick ägna mig helt åt musiken kom tanken på att jobba med det här.

"Nästan alltid lustfyllt"

Maria har haft en heltidsanställning som kyrkomusiker i Jönköping sedan 2004, de första åren i Kristina-Ljungarums församling. Efter en omorganisation i Svenska kyrkan, då två församlingar i staden blev en, är hon anställd i hela Jönköpings församling med placering i Ljungarum.

Hon har ansvar för allt som rör musik i Ljungarums kyrka. Det betyder att hon, utöver att ansvara för körverksamheten, bland annat jobbar vid gudstjänster, veckomässor, dop, vigslar och begravningar. Hon spenderar merparten av sin arbetstid i Ljungarum men även en begravning i till exempel Dunkehalla kapell eller ett konfirmandläger kan stå på schemat.

– Jag trivs otroligt bra, jag känner att det här passar mig väldigt bra. Det är mycket möten med människor och jag får hålla på med musik som är ett väldigt stort intresse. Att få göra det i kyrkan, när jag har en tro, är en lyx. Det här jobbet är nästan alltid lustfyllt. Musiken är en stor kraft både att förstärka glädje och ge kraft i sorg.

Varför har du blivit kvar?

– Det är väldigt god stämning här, vi har en positiv kultur. Jag har fantastiska medarbetare och trivs otroligt bra. Vi har unga hjälpledare i både barnkörerna och i barngrupperna och jag tror att det kan bidra lite grann till att fostra ledare.

"Jag får jobba med människor och får så mycket energi av körsången", säger Maria Svaninger Anefur.

Annons

Annons

Håller i flera körer

Maria har mycket att stå i bara vad gäller körverksamheten. Hon håller i en barnkör för de mellan sex och åtta år, en för de som är mellan nio och tolv år samt en ungdomskör för de från 13 år och uppåt. Dessutom ansvarar hon för en vuxenkör med ungefär 30 medlemmar i olika åldrar. Alla körer medverkar vid gudstjänster och i andra sammanhang, som till exempel barnkörerna som uppträder på Strömsbergs julmarknad nu i december.

– Jag startade upp barnkörerna här samtidigt som jag de första åren i Jönköping parallellt jobbade i Kristine kyrka och i Österängskyrkan. Men när jag fick full tjänst här i Ljungarum, fick jag möjlighet att bygga upp all körverksamhet så det numera finns en kör för alla åldrar.

– Mitt arbete underlättas av att det bor mycket barn i närområdet och att barnen har sin skolmatsal i våra lokaler. Men det är inte bara barn från Strömsbergsskolan i körerna, utan vi har även med barn från andra områden.

Under flera höstar har vuxenkören och ungdomskören gjort musikmässor där man använt sånger och texter ifrån artister eller grupper. Den närmaste tiden kommer man att hålla en musikmässa där Aviciis låtar framförs.

Vilken av körerna som är roligast att arbeta med kan Maria dock inte svara på.

– Jag kan faktiskt inte säga det. Alla körer är roliga och inspirerande, fast på olika sätt. Jag får jobba med människor och får så mycket energi av körsångarna.

– Med barnen är det en stor utmaning att hålla deras fokus hela tiden. Det får inte bli någon ”dötid” och det måste vara glädje- och lustfyllt på övningarna för att få ett bra resultat och en god utveckling. I vuxenkören och i ungdomskören lägger jag mycket tid på att öva stämmor, träna gehör och musikalitet. I ungdomskören börjar vi sjunga tvåstämt. I alla körer tror jag på att varje körövning i första hand måste få prägla sångglädje och att alla känner sig välkomna och får vara med.

Annons

Annons

"Tar på kraften"

Det sägs att du sprider positiv energi. Hur vill du beskriva ditt ledarskap?

– Jag hoppas att jag är uppmuntrande. Jag får mycket energi och glädje av andra och jag vill förmedla det tillbaka. Jag försöker ge alla chansen. Alla vi som arbetar här i Ljungarums kyrka och i S:t Olofsgården försöker låta människor vara delaktiga. Utmaningen är att tillgodose alla människor.

Trots att det är god tillströmning av barn i barnkörverksamheten, just nu 45 barn, finns det en sak som Maria saknar – fler pojkar i barnkörerna. Det finns en ”killarnas kör” i Jönköpings församling som övar i Sofiagården, men hon tycker att det vore toppen med en goss- eller killkör även här på distriktet. Nu är det mest tjejer i barnkörerna.

Hur ska ni locka hit dem?

– Det är en bra fråga. Fler killar är naturligtvis välkomna i körerna som finns här, men jag tror på att dela barnen i flick-/pojkkörer i de lägre åldrarna, däremot blanda när de kommer upp i åldrarna. Just nu räcker inte tiden till att starta även en kör här för killar.

Trots att Maria stortrivs med sitt jobb finns det tunga stunder även i det här yrket.

– Vid begravningar tar det på kraften nästan varje gång. Man blir berörd på varje begravning, sedan är det olika nivåer på hur jobbigt jag tycker det är.

Maria Svaninger Anefur har stött på olika utmaningar genom åren. En av de udda var att spela heavy metal på ett bröllop.

Spelade heavy metal

En annan utmaning är att få livspusslet att gå ihop, att kombinera familjeliv med jobb på kvällar och helger särskilt när även hennes man jobbar oregelbundet.

Annons

– Det var knepigare när barnen var riktigt små, men är lättare nu. Sedan jobbar jag bara riktigt sent en kväll i veckan. Jag har till viss del möjlighet att styra mitt arbete och det är inte så dumt att vara ledig en tisdag eller fredag ibland, heller.

Annons

Under åren som kantor har Maria stött på olika utmaningar. Ett av de mer udda inslagen är när hon spelade heavy metal på ett bröllop.

– Jag fick sitta och lyssna en hel del på musiken, innan jag fick stycket att fungera på orgeln, men det gick jättebra. Det är roligt när brudpar kommer med specifika önskemål, bara jag får veta det några veckor innan… Det är en utmaning att lösa önskemålen ibland, att hitta noter och hinna öva in musiken. Det måste kännas okej för mig att spela det också.

– Det gäller att få inspiration och vara kreativ när man behöver det. Det är något jag får kämpa för ibland, medan man vid andra tillfällen har en massa idéer.

Slutligen ber jag Maria Svaninger Anefur nominera den hon tycker ska bli nästa person att intervjuas. Valet faller på Staffan Fagerlind, som är en drivande kraft inom cheerleading-verksamheten i Jönköping Spartans Cheer.

– Han har lagt ner otroligt mycket engagemang för barn och ungdomar så att de kan hålla på med det de älskar.

Annons

Annons

Till toppen av sidan