Annons

Annons

Annons

Jönköping

Vem vill du ska ha SD-pengarna?

Text: 

Under hela mandatperioden kommer Hall Media att belöna lokala insatser för mångfald och integration med ett årligt stipendium. Pengarna är de intäkter som bolaget fick på annonser från Sverigedemokraterna inför valet.

– Det är en ansenlig summa vilket är roligt - det blir verkligen värt något, säger Marie Johansson Flyckt, ansvarig utgivare.

"Jag finner stöd för beslutet i vår värdegrund, som värnar om allas lika värde och yttrandefrihet - liksom individens ansvar för att upprätthålla det offentliga samtalet och bevara den lokala demokratin", säger Marie Johansson Flyckt, ansvarig utgivare i Hall Media.

Ett år före valet inleddes diskussionerna om hur Hall Media skulle ställa sig till eventuell annonsering från Sverigedemokraterna. 2014 valde vissa tidningsutgivare i Sverige att neka partiet annonsplats, andra lät dem annonsera utifrån exakt samma villkor som andra organisationer och partier.

– Den här idén kom upp på ett möte med företagsledningen och sedan jobbade vi med frågan länge. Det är viktigt att understryka hur angeläget vi tycker att yttrandefrihet och pressfrihet är - och genom det här gjorde vi en markering från Hall Media för att visa vad som är viktigt för oss, säger Marie Johansson Flyckt.

Annons

Annons

I augusti publicerades hennes krönika om beskedet - Sverigedemokraterna får annonsera i Hall Medias publikationer, utifrån samma förutsättningar som andra kunder. Men i stället för att använda pengarna i bolagets verksamhet beslöt ledningen att öronmärka dem för ett stipendium, i syfte att belöna lokala insatser för mångfald och integration.

– Det här handlar inte om att Hall Media tar ställning sakpolitiskt, det är ett allmänmänskligt ställningstagande. Det är viktigt att påpeka att vi inte riktar kritik mot enskilda personer eller är ute efter väljarna, utan det vi vänder oss emot är den svartvita och dystra bild av Sverige som SD målar upp - en bild som inte öppnar för konstruktiva lösningar på komplexa problem utan ropar efter förenklade lösningar, säger Marie Johansson Flyckt.

Krönikan fick många att reagera och tidningarnas kommentarsfält och sociala medier fylldes av kommentarer om beslutet. En del prenumeranter hörde av sig för att avsluta sina abonnemang i protest. Björn Forsell, Sverigedemokraternas distriktsordförande i Jönköpings län, kallade ställningstagandet ” för jävligt”.

– Min första reaktion är att Hall Media kan dra någonstans och att jag tänker säga upp prenumerationen. Sen så tänkte jag att ingen ska bestämma över oss och våra annonser. Och jag kommer nog inte säga upp prenumerationen heller. Det är jag för nyfiken för, sa han i en intervju i somras.

Annons

Marie Johansson Flyckt fick själv stora mängder mejl och telefonsamtal efter att krönikan publicerats.

– Jag blev faktiskt förvånad och glad över att så många var positiva. Ofta är det ju främst de som är arga som hör av sig. Jag fick väldigt många reaktioner och många var genomtänkta och väl motiverade, vilket var roligt - då har man ju satt igång något. Vad man tycker är upp till var och en, men det blev faktiskt en debatt, säger hon.

Annons

"Det här blir en belöning för något som någon har åstadkommit. Det må vara en liten summa egentligen, men vi ser det som en punktinsats", säger Marie Johansson Flyckt.

Redaktionerna har gjort en genomgång av reaktionerna i tidningarnas egna sociala medie-kanaler - och det visade sig att majoriteten uttryckte uppskattning inför beslutet.

– Jag hade själv intrycket av att de flesta var negativa, men det kanske handlar om att det är den sortens åsikt man lättast tar till sig, säger Marie Johansson Flyckt.

Hall Media fick enstaka avbokningar av annonser från Sverigedemokraterna efter beslutet, men partiet köpte trots allt annonsplats av mediehuset. När intäkterna nu har räknats samman går bolaget vidare med planerna på ett stipendium.

I början av 2019 ska de första pengarna - drygt 25 000 kronor - delas ut. Mottagaren - som kan vara en privatperson, en organisation eller en förening - ska ha gjort insatser för mångfald och demokrati i Hall Medias spridningsområde i Småland eller Västra Götaland.

Annons

– Jag hoppas bli överraskad av nomineringarna som kommer in. Jag hoppas att man tänker brett - mångfald och integration är ledorden men de kan omfatta väldigt mycket. Jag hoppas att man vidgar synen på vad begreppen står för, det kan handla om en kulturinsats eller något väldigt konkret, säger Marie Johansson Flyckt.

Stipendiemottagaren kommer att utses av en jury där bland andra Marie Johansson Flyckt och Herencos koncernchef Lovisa Hamrin ingår. Hall Media kommer att dela ut stipendiet årligen fram till nästa val 2022.

– Det är så klart små summor det handlar om men de kan kanske ändå göra att någon kan fortsätta med en insats, så på så sätt kan vi faktiskt göra skillnad. För Hall Medias del är god lokaljournalistik vårt huvudfokus och den är en viktig del av den lokala demokratin - och där ger vi på det här sättet ännu ett bidrag, säger Marie Johansson Flyckt.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan